Έχω έντονους πόνους στα χέρια και στα πόδια. Πως σχετίζεται με την δρεπανοκυτταρική αναιμία;

31 Οκτωβρίου 2013

Αναγνώστρια μας έθεσε την εξής ανησυχία:

"Έχω δρεπανοκυτtαρική αναιμία εδώ και 2 μήνες. Εκτός από τους πόνους στα πόδια και στα χέρια, υποφέρω ακόμα και στον ύπνο μου απο την μέση. Κρατάει για 5 λεπτά αλλά μένω στο τόπο και δεν μπορώ να κουνηθώ. Συμβαίνει και 10 φορές την ημέρα. Θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ."

Tην απάντηση μας έδωσε ο κ. Λευτέρης Αζάς, Ειδικός Παθολόγος:

Λευτέρης Αζάς

H δρεπανοκυτtαρική αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος και είναι κληρονομική νόσος , που σημαίνει ότι γεννιέσαι με αυτήν, έχοντας κληρονομήσει 1 παθολογικό γονίδιο από την μητέρα και 1 από τον πατέρα, γονίδια που επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την μεταφορά αιμοσφαιρίνης.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στην βρεφική ηλικία το "εχω δρεπανοκυτtαρική αναιμία εδω και 2 μήνες " μάλλον υποδηλώνει κάτι διαφορετικό από την δρεπανοκυταρικη αναιμια.  

Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία χρειάζονται τακτική ιατρική παρακολούθηση για τη διόρθωση της αναιμίας , αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου , με σημαντικότερες τις επώδυνες κρίσεις και τις λοιμώξεις . Άρα αν τελικά πάσχετε από δρεπανοκυταρικη αναιμια , θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ