Είναι αληθινή φίλη ή όχι; Πώς να το καταλάβεις

31 Οκτωβρίου 2013

Αναγνωστριά μας ρωτά:

Είμαι 22 ετών και εδώ και πολλά χρόνια έχω μια κολλητή , η συμπεριφορά της οποίας τελευταία έχει αρχίσει να με προβληματίζει. Γνώρισε πρόσφατα ένα αγόρι και έχει σχέση. Από τότε, έχει αρχίσει να παραμελεί και εμένα αλλά και όλες τις υπόλοιπες κοπέλες της παρέας. Έχει απομακρυνθεί, δε σηκώνει τα τηλέφωνα, δεν επικοινωνεί μαζί μας, δε θέλει να βγούμε. Το καταλαβαίνω ότι νιώθει πολύ χαρούμενη με το νέο της σύντροφο και περνάνε καλά όμως θα μπορούσε να φέρεται λίγο καλύτερα σε όλες μας. Δείχνει σαν να μην υπολογίζει τη φιλία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Το έχει κάνει και άλλες φορές όταν έβρισκε σύντροφο.

Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον συνεργάτη μας ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, κύριο Δημήτρη Κατσαρό.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που συμβαίνει είναι ότι λαμβάνουμε μια υπερπληρότητα από τη σχέση μας και καλύπτουμε και το φιλικό κομμάτι και το ερωτικό σε σημείο που να μας φαίνεται επιφανειακή η φιλική σχέση, ότι έχει δηλαδή πολύ μικρότερη ένταση συναισθημάτων. Όλα αυτά που λαμβάνουμε από μια φιλία μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ο έρωτας έρχεται να μας το δώσει τόσο γρήγορα… Η ίδια μπορεί να νιώθει και ντροπή… Μπορεί να σκέφτεται, τόσο καιρό έχω να δω τις φίλες μου τώρα πώς θα τις αντικρίσω…

Ίσως δεν πρέπει να είναι τόσο αυστηρή αν και έχει τα δίκια της. Είναι λογικό να νιώθει θυμό, ξαφνικά βρίσκεται χωρίς τη φίλη της αλλά ίσως θα πρέπει να σκεφτεί αν η φίλη της είναι εξαρτημένη από τους συντρόφους της. Είναι μια συμπεριφορά εξαρτητική προφανώς. Περιμένει τα πάντα από τον σύντροφό της και αναβάλει αυτά που πρέπει να κάνει με τη φίλη της. Ας της δώσει χρόνο και υπομονή για να διαπιστώσει αν υπάρχει εμπιστοσύνη στη φιλία της. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη το ζήτημα θα λυθεί.

Και αξίζει με την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε μερικά χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας. Είναι η σταθερότητα, η τρυφερότητα και η ειλικρίνεια.

Σταθερότητα σημαίνει ότι εγώ μπορεί να φύγω κάποια στιγμή αλλά εσύ θα είσαι εκεί αι το αντίθετο. Και δεν υπάρχει καχυποψία.

Τρυφερότητα: Το ότι αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις του άλλου.

Ειλικρίνεια: Όταν λέμε κάτι με καλές προθέσεις είμαστε και αληθινοί. Μπορούμε να πούμε «αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Αυτό που φοράς δεν είναι καλό» Αλλά το λέμε με αγάπη και δεν παρεξηγιόμαστε. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΛΕΡΙ***** ****
16:54 Δευτέρα 24/02/2014
Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΙ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΓΙΟΥ***** ****
18:04 Κυριακή 23/02/2014
τι ειναι φιλια
Ειρή***** ****
20:25 Τρίτη 18/02/2014
είμαι στην τρίτη γυμνασίου το καλοκαίρι που πέρασε δέθηκα με ένα κορίτσι πάρα πολυΚαι εκείνο μαζι μου είχα με γίνει κολλητέςΟ λόγος που κολλήσαμε ήταν πως άρεσε σε έναν καλο μου φίλο Τους βοήθησα να τα φτιάξουν και τα φτιάξανε Με το κορίτσι ήμασταν αυτοκόλλητες μεχρι τα τέλη σεπτεμβριου Μετα ήρθε ένα άλλο κορίτσι που ήταν παλια κολλητές και είχαν τσακωθεί πολύ άσχημα επειδή αυτο το κορίτσι έλεγε βλακείες για εκείνη και έκανε εκέινη να χορίσει με μια άλλη κοπέλα Τελος πάντον μεγάλη ιστορία πέρασε ο καιρος και με έβγαλαν απο την τάξη που ήμουν και με έβαλαν σε μια αλλη Στην προηγούμενη τάξη ήμασταν μαζι με τις αλλεςγια να μην τα πολυ λογοόλα άλαξαν αυτες ηταν στην ιδια ταξη και στο ιδιο θρανίο λογικο είναι να δεθούνε επειδή εγω αυτο το κορίτσι το ήξερα και απο το δημοτικόήμασταν στην ιδια ταξηβρησκόμασταν συχνα και οι 3 μαζι όταν βρησκόμασταν εκείνες γέλαγαν και έλεγαν συνέχεια για τα θέματα τους εγω δεν είχα κατι να πώ Αυτό το κορίτσι με θεωρεί κολλητη της αλλα νιώθω πως με παραμελεί τι να κάνω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...