Πώς στηρίζουμε μια γυναίκα που δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί;

1 Νοεμβρίου 2013

Aναγνώστριά μας ρωτά: 

Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα μπορούσα να βοηθήσω ένα πολύ κοντινό μου άτομο που τους τελευταίους 7 μήνες έχει υποβληθεί σε 2 εξωσωματικές γονιμοποιησεις και 2 εμβρυομεταφορές οι οποίες απέτυχαν. Θα με ενδιέφερε να μάθω αν υπάρχει κάτι που μπορούμε εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. 

Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην συνεργάτιδά μας, ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαριέττα Πεπελάση. 

Δεν γνωρίζουμε αν έχει αυτή η γυναίκα και άλλες ευκαιρίες να κάνει ένα παιδί. Δε γνωρίζουμε το ιατρικό της ιστορικό. Πιθανόν πρέπει να πάρουν και μια δεύτερη και μια τρίτη γνώμη. Πολλές φορές κολλάμε σε έναν γιατρό και δεν παίρνουμε άλλες γνώμες. Η συμπαράσταση που πρέπει να της προσφέρουν πρέπει αν ξεκινήσει από το να της δείξουν ότι έχει πολλές επιλογές.

Πρέπει το περιβάλλον της να την στηρίξει ακόμα και αν δεν καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της μητρότητας. Ζούμε μικρό χρονικό διάστημα σε αυτόν τον κόσμο και πρέπει καμιά φορά να λέμε αυτό που έλεγαν και οι παλαιότεροι: «Δεν ήταν γραφτό να γίνει» και από εκεί και πέρα να συνεχίσουμε με όσο πιο όμορφο τρόπο μπορούμε.

Οι δικοί της άνθρωποι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την κάνουν να νιώσει ανίκανη, ξέρετε πολλές γυναίκες δέχονται τον στιγματισμό της «στείρας» γυναίκας και αυτό μπορεί να είναι ολέθριο. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδί πρεπει να κατανοήσει ότι μπορεί να ζήσει πολύ ευτυχισμένη ζωή μαζί με τον σύντροφό της στο πλάι της. Η ζωή μπορεί να είναι πιο ήσυχη και πιο απολαυστική ας μη μένουμε στον μύθο της μητρότητας, μπορεί να περάσει πολύ όμορφα μαζί με τον άνδρα της. Και βέβαια, καλό είναι να γνωρίζει αυτή η γυναίκα πως τη μητρότητα μπορεί να την προσφέρει και σαν πνευματική μητέρα σε ένα άλλο παιδάκι.

Χρειάζεται στήριξη και όσον αφορά το κομμάτι το βιολογικό δηλαδή να διερευνήσουν μαζί της εναλλακτικές που ίσως να μην έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα και βέβαια να της δώσουν να καταλάβει ότι όλα αυτά τα όμορφα αισθήματα που θέλει να δώσει σε ένα παιδί, μπορεί να τα προσφέρει και σε άλλους ανθρώπους- στον σύντροφό της, σε ένα άλλο παιδί, στους ανθρώπους γενικότερα. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ