«Έχω αδυναμία στο παιδί μου και κάνω ό,τι θέλει. Πώς θα καταφέρω να βάλω όρια;»

Αγαπώ πολύ το παιδί μου και θέλω να του προσφέρω πάντα όλα αυτά που θέλει. Από την άλλη όμως, πώς θα τα καταφέρω να του βάλω όρια;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Μαριάννα Μιχαλάκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όλα δεν μπορούμε να τα δίνουμε σε ένα παιδί. Και όταν αυτό γίνεται, το παιδί δεν μαθαίνει το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Πρέπει να βάζει ο γονιός μια γραμμή στο παιδί σχετικά με το μέχρι που μπορεί να φτάσει. Τα όρια ξεκινούν με τους κανόνες που βάζουμε στο σπίτι, σχετικά με το τι πρέπει το παιδί να τηρεί για να το πώς θα λειτουργεί καλύτερα όλη η οικογένεια.

Από ό, τι καταλαβαίνουμε του έχετε ιδιαίτερη αδυναμία και δεν ξέρετε πώς να βάλετε… φρένο στη συμπεριφορά σας. Την αγάπη σας δεν είναι ανάγκη να τη δείχνετε με το να προσφέρετε υλικά αγαθά στο παιδί. Να θυμόμαστε πάντα ότι κανένα παιδί δεν έχει ανάγκη από τόσα πολλά αγαθά.

Όταν το παιδί ζητάει πράγματα δεν είναι επειδή τα θέλει αυτά τα αντικείμενα πραγματικά. Εμείς οι ίδιοι του δίνουμε πολλά και το βάζουμε και στη διαδικασία να ζητά όλο και περισσότερα. Μια βασική αρχή για τους γονείς είναι να ακούνε τι είναι αυτό που του χρειάζεται του παιδιού και τι είναι περιττό.

Μήπως είναι ανάγκη του γονιού και όχι του παιδιού;

Έτσι καταφέρνουμε να βάλουμε και ένα όριο. Όταν οι γονείς προσπαθούν να καλύπτουν τα πάντα σε ένα παιδί, είναι πολύ πιθανόν να προσπαθούν να καλύψουν κάποιες δικές τους ανάγκες. Κάποιοι γονείς για παράδειγμα ζητούν συγγνώμη με αυτόν τον τρόπο από την απουσία τους από το σπίτι ή τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν για το παιδί.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, το παιδί σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ανεξάρτητο και πειθαρχημένο με αυτόν τον τρόπο. Και σκεφτείτε τα εξής: «Τι είναι αυτό που εγώ δεν επιτρέπω να γίνεται; Χρειάζεται κάθε βδομάδα να του παίρνω και από ένα δώρο; Χρειάζεται κάθε μέρα να του παίρνω και μια σοκολάτα; Είναι λογικό όλο αυτό;».

Είναι καλό να αναζητούμε δραστηριότητες εντός σπιτιού, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού και το μάζεμα των παιχνιδιών, για να δίνουμε και ρόλο στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να αισθάνονται υπεύθυνα σαν άτομα. Είναι μικροπράγματα που όμως, αποδεικνύονται πολύ σημαντικά για τη συμπεριφορά του παιδιού.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Tο παιδί μου κάνει περίεργες κινήσεις. Μπορώ να βοηθήσω κάπως εγώ ως μητέρα του;»

Πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί του που δίνει εξετάσεις;

Σχετικά άρθρα