"Ναρκισσιστικές" σχέσεις: Μάθε τι είναι και πώς θα τις αποφύγεις

1 Νοεμβρίου 2013

Αναγνώστριά μας ρωτά:

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσετε τους ειδικούς σας τι συμβαίνει με τους άνδρες που αλλάζουν συνέχεια κοπέλες αλλά φροντίζουν πάντα να έχουν μια όμορφη γυναίκα δίπλα τους. Το έχω παρατηρήσει και στο περιβάλλον μου, έχω ένα γνωστό που επιδεικνύει συνέχεια την όμορφη σύντροφό του και δείχνει να είναι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή αλλά πολύ σύντομα τη χωρίζει. Αν είναι όλα τόσο ιδανικά γιατί χωρίζουν; Γιατί αυτοί οι άνδρες που είναι τόσο νάρκισσοι αλλάζουν τις γυναίκες σαν τα πουκάμισά τους; Ευχαριστώ

Αγαπητή αναγνώστρια, απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, κύριο Δημήτρη Κατσαρό.

Μιλάμε ουσιαστικά για ανθρώπους που μένουν στο φαίνεσθαι, πρόκειται για την προσκόλληση στο τι θα δείξουμε αλλά στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι τι δεν θέλουμε να φανεί… Τι θα δείξουμε για να μην αποκαλύψουμε κάτι που δεν θέλουμε.

Όντως είναι μια ναρκισσιστική συμπεριφορά και οι άνθρωποι αυτοί συνήθως τείνουν να εναλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους και φροντίζουν να είναι φανταχτεροί και αυτοί αλλά και η κοπέλα τους. Προσέξτε όμως! Τις περισσότερες φορές δεν θέλουν η σύντροφός τους να είναι τόσο φανταχτερή και εντυπωσιακή όσο οι ίδιοι για να μην επισκιάσει την δική τους παρουσία! Θέλουν το αντικείμενο του θαυμασμού να είναι πάντα οι ίδιοι και φοβούνται τη σύγκρισή τους ακόμα και με την ερωτική τους σύντροφο. Έρχεται κάποια στιγμή που και το έτερον ήμισυ θα διεκδικήσει το θαυμασμό και εκεί είναι που συνήθως αυτές οι σχέσεις τερματίζονται. Και έτσι, οδηγούμαστε στο επόμενο ερωτικό αντικείμενο που θα μας επιβεβαιώσει.

Μιλάμε λοιπόν, για νάρκισσους αλλά εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται αναγκαστικά για την προσωπικότητα εκείνη που περιγράφεται από την κλινική έννοια του όρου ναρκισσισμός (narcissistic disorder).  

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει το συναίσθημα να θέλουμε την αγάπη κάποιου αλλά να μην μας τη διαθέτει και μπορεί να έχουμε νιώσει ντροπή αλλά και απογοήτευση. Ανάλογα με το πώς αυτό το θέμα αντιμετωπίστηκε στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να το επαναφέρουμε μέχρι να εξαλειφθεί. Αν δεν εξαλείφεται, τότε μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσει ένα μεγάλο τραύμα και ίσως οδηγήσει και σε αυτό που ονομάζουμε ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Οι νάρκισσοι πολλές φορές προσπαθούν να κρύψουν το άγχος τους, την αγωνία τους, τη ντροπή τους, ακόμα και την ανικανότητά τους. Όταν βρίσκονται σε μια παρέα θέλουν να είναι το επίκεντρο- παντού θέλουν να είναι το επίκεντρο αλλά όταν δεν είναι δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Αυτά είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά τους.  

Θα σας θέσω και ένα πολύ απλό παράδειγμα : Μπορεί εμένα, αν υποθέσουμε ότι είμαι νάρκισσος, να μου αρέσει μια κοπέλα, η οποία είναι πάρα πολύ εμφανίσιμη, τελικά αυτή η κοπέλα μου χαμογελά, εγώ παθαίνω σοκ, δεν το πιστεύω γνωριζόμαστε και την πρώτη νύχτα που βρισκόμαστε στο κρεβάτι δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Αυτό συμβαίνει γιατί το αντικείμενο του έρωτα, του θαυμασμού κτλ, το επιθυμώ γιατί θέλω να δείξω ότι είμαι πολύ ικανός αλλά στην πραγματικότητα βαθιά μέσα μου αμφισβητώ το κατά πόσο ικανός εραστής είμαι και προσπαθώ να το αποδείξω στον εαυτό μου. Και την στιγμή της ερωτικής επαφής, το άγχος με κατακλύζει και δεν μπορώ να ανταποκριθώ.

 Οι νάρκισσοι – χωρίς να έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε στερεότυπα μέσω της αναφοράς σε συχνά χαρακτηριστικά- είναι πολύ συχνά πονεμένοι άνθρωποι. Ακόμα και όταν είναι με παρέα νιώθουν έντονη μοναξιά και αίσθημα κενού. Είναι διεκδικητικοί και ζηλεύουν. Την επιτυχία στη ζωή τους την αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο: «Ναι, κατάφερα και αυτό αλλά και τι έγινε;» Είναι πολύ συχνό να έχουν μέσα τους το αίσθημα του κορεσμού. Την επιτυχία των άλλων όμως τη θεωρούν σαν ένα σπουδαίο γεγονός, που οπωσδήποτε πρέπει να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν. Και όλα αυτά είναι πιθανόν να ισχύουν και στις ερωτικές τους σχέσεις.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Elen***** ****
20:59 Κυριακή 3/08/2014
Εχω χωρίσει με τον σύντροφό μου εδω και 25 μήνες ήμασταν 25χρονια μαζι μα είμαστε κάθε μέρα σχεδόν μαζίκάνουμε σεξ που και που βγαίνουμε για καφε περνάμε καλα μα σχέση δεν θέλει φοβάται λέει Πιο πριν ήθελε σαν τρελός να με παντρευτει και του φυγε λίγο πριν τον γάμο Εκλαιγε γοερα όταν με χώριζε και μου έλεγε ότι επειδη κάποτε τον ζήλεψα φοβάται να μην το ξανακάνω και γιαυτο δεν θέλει να προχωρήσει Την ίδια στιγμη δεν θέλει να έχουμε χαλαρη σχεση δεν είμαι εγω τετοιος άντρας λέει ενω έχουμε Το θέμα είναι πως έχει πάρα πολλά ναρκισσιστικα χαρακτηριστικα Ετσι νομίζω τουλάχιστονγιαυτο θέλω τη γνώμη σας καταρχας δεν με βλέπει ότι κάνω μου λέει συνέχεια αν δεν ήμουν εγω Σαν εγω να μην είμαι ικανη να κάνω το οτιδήποτε Υπερτιμα διαρκώς τον εαυτό του και μετα απο λίγο μιλάει ταπεινα για τον ίδιο Αν τολμήσεις όμως να τον μειώσεις για κάτι την έβαψες Η συμπεριφορά του είναι πολυ χειριστικηείναι πολύ καλος διπλωμάτης και περηφανεύεται γιαυτο Προσέχει την εμφάνισή του αλλα ισχυρίζεται ότι το μυαλό του είναι η μεγάλη δύναμή τουΔεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον εκτιμαθαυμάζει Είναι ο Mr Perfect Είμαι όμορφη πολύ γιαυτον και με είχε να με δείχνει παντου και όλοι να με καμαρώνουν Τωρα που χωρίσαμε μία φευγει μια έρχεταιπάντα θέλει να πάρει κάτι απο μένα πχ παρεα σεξ βολτα και μετα σπίτι σου σπίτι μου Τελευταία μου άνοιξε την καρδιά του και μου μίλησε για το χρόνιο αίσθημα κενου που εχει Πάντα χαιρεται στην αρχή τα επιτεύγματά του τους ανθρωπους τις παρέες κα μετα παλι κενο μέχρι να ξαναγίνει το ίδιο Νιώθει πολύ έντονη εσωτερικη μοναξια και δεν ξέρει τι να κάνει γιαυτο Επίσης είπε ότι χωρίσαμε γιατι την πρώτη φορα που χωρίσαμε ήταν γιατι με ζήλευες και τη δευτερη γιατι φοβόμουν ότι δεν σου πέρασε μολονοτι ήσουν άψογη μαζί μου και στην πορεία σε μίσησα και ήθελα να σε εκδικηθω για τοτε και γιαυτο χωρίσαμε Τωρα είναι σε φάση που δεν ξέρει τι θέλεικαι δεν ξέρω ούτε κια γω Νιώθω να έχασα τον εαυτό μου σε αυτη την παράνοια και κάτι πάλι με τραβαει σε όλο αυτο Ευχαριστω πολύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ