Σχετίζεται ο άστατος κύκλος με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής;

4 Νοεμβρίου 2013

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:

"Γειά σας είμαι 18 χρόνων και δεν εχω αρχίσει το σεξ. Εχω πολύ άστατο κύκλο με αποτέλεσμα να καθυστερεί και 3 μήνες. Αυτό το μήνα που ήrθε η περιοδος και πονάει πολύ οι κοιλιά μου και στην σερβιέτα εχω σχεδόν λίμνη αίματος με αποτέλεσμα να μην μπορώ να παω πουθενά. Δεν αισθάνομαι ωραία. Σε γυναικολόγο δεν εχω πάει πότε. Ευχαριστώ"

Την απάντηση μας έδωσε ο κ. Μουζαλας Ιωάννης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος:

Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα ήπιο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθησμένο, το έχει το 30% των νέων κοριτσιών και είναι κατι το οποίο διορθώνεται είτε με φάρμακα (αντισυλληπτικά) είτε με το πέρασμα του χρόνου. Θα πρεέπει παρ΄όλα αυτά, καθώς δεν έχει έρθει σε σεξουλική επαφή, να κάνει ένα υπερηχογράφημα και με τα αποτελέσματα του ηχογραφήματος να συμβουλευτεί ένα γυναικολόγο για την αντιμετώπισή του. Να μην ανησυχεί είναι κάτι πλύ συνηθισμένο και είναι λογικό να της δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητά της και αγωνίες αλλά δεν ανταποκρίνονται στην εποστημπονική πραγματικότητα. Είναι ένα απλό συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σε αυτήν την ηλικία.

Στην πιθανότητα που κάνει κάποια σύνδεση της σεξουαλικής επαφής και του άστατου κύκλου θα θέλαμε να της πούμε πως κανείς δεν μπορεί να παροτρύνει ή να μην παροτρύνει κανέναν να ξεκινήσει τις σεξουλικές του επαφές αν δεν αισθάνετεται ακόμη έτοιμος. Είναι πιθανό, αφού το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα μιρο-ορμονικό πρόβλημα, να σχετίζονται, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να πιεστεί να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή, παρά μόνο όταν εκείνη αισθάνεται πραγματικά έτοιμη. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...