Έχει οφέλη τελικά η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες;

<p><span style="font-size: medium;">Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φημίζεται ότι έχουν άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο συχνά έχουν επικριθεί για πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Προσπαθώντας να καθησυχάσουν τα πνεύματα και να δουν τι πραγματικά ισχύει, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά της πρωτεϊνικής δίαιτας.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οπως εξηγούν οι ερευνητές μιλώντας στο Live Science, η υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα μπορεί να επιφέρει μια γρήγορη μείωση του βάρους , επειδή η εξάλειψη των υδατανθράκων προκαλεί απώλεια των υγρών του σώματος και ταυτόχρονα αυξάνουν στον οργανισμό τις ουσίες που ονομάζονται κετόνες και κάνουν τη δίαιτα πιο εύκολη μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα της πείνας.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Σύμφωνα με την Καθριν Ζεράτσκι (Mayoclinic.com): <em>«Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους , μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες γενικά δεν είναι επιβλαβής αν ακολουθείται για μικρό χρονικό διάστημα , όπως τρεις έως τέσσερις μήνες , και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους»</em>. Ωστόσο τονίζει ότι «<em>οι κίνδυνοι από τη χρήση διατροφής υψηλής πρωτεΐνης σε συνδυασμό με τον περιορισμό των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας»</em></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Μερικά από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει είναι δυσκοιλιότητα και εντερική φλεγμονή καθότι μία τέτοια δίαιτα δεν παρέχει αρκετές φυτικές ίνες.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Επίσης πολλές από αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνουν πολύ κόκκινο κρέας και λίπος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καθώς και προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οπως εξηγεί η Ζεράτσκι: «<em>Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες , κάντε το μόνο ως βραχυπρόθεσμη ενίσχυση απώλειας βάρους . Επίσης, επιλέξτε τις πρωτεΐνες σας με σύνεση»</em></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Συγκεκριμένα συνιστάται η κατανάλωση ψαριών, κοτόπουλου χωρίς πέτσα , άπαχου βοδινού κρέατος , χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επίσης είναι σημαντική η κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα.</span></p>

Σχετικά άρθρα