«Tο παιδί μου κάνει περίεργες κινήσεις. Μπορώ να βοηθήσω κάπως εγώ ως μητέρα του;»

Έχω ένα αγοράκι 5 ετών. Πολλές φορές σφίγγει τις παλάμες, σηκώνεται στις μύτες των ποδιών του και ανοίγει το στόμα του. Μερικές φορές βγάζει και ήχο.

Το κάνει από 2 ετών περίπου. Το έκανε από χαρά τότε, το κάνει όμως και τώρα χωρίς λόγο. Είναι ανησυχητικό. Εγώ για αυτό δεν είμαι καλά.

Έτσι όπως τον βλέπω, αγχώνομαι και προβληματίζομαι. Θα το ξεπεράσει; Πώς μπορώ να βοηθήσω εγώ, ως μητέρα του;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής – ομαδικός αναλυτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αυτό το πράγμα είναι κάτι που πρέπει να παρατηρήσουμε πότε συμβαίνει. Είναι κάτι που ακούγεται σαν μια στερεοτυπική συμπεριφορά και καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Εκείνος θα εξετάσει μετά από ποια γεγονότα συμβαίνει και θα δει και τη συμπεριφορά τη δική σας ως γονιός εννοώ.

Κάθε φορά που το παρατηρείτε πρέπει να δείτε αν η δική σας αλλαγή στη συμπεριφορά έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του παιδιού. Αν η παιδική συμπεριφορά δεν αλλάζει καθόλου και παραμένει στερεοτυπική, τότε πρέπει να γίνει μια συνάντηση με έναν παιδοψυχίατρο για να το ελέγξει διεξοδικά.

Πάντως, κάτι που δεν αναφέρετε και παίζει ρόλο είναι ο τύπος της οικογένειας καθώς δεν γίνεται αναφορά πουθενά στον πατέρα και την παρουσία του. Μπορεί λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά να είναι αντίδραση σε κάτι που τον ενοχλεί είτε μέσα στο σπίτι είτε και εκτός σπιτιού, όπως στον σταθμό ή την παιδική χαρά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Το παιδί μου κάνει το κεφάλι του γύρω γύρω και ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Είναι τικ;»

Πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί του που δίνει εξετάσεις;

Περιμένουμε το πρώτο μας παιδί: Πώς θα «κόψω» το κάπνισμα;

Σχετικά άρθρα