Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας

11 Νοεμβρίου 2013

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο, για τις 5 το απόγευμα, ραντεβού με τους εκπροσώπους της τρόικας και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από δική τους πρωτοβουλία, έγινε γνωστό πριν λίγο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν δόθηκαν κάποιες άλλες εξηγήσεις, αλλά διευκρίνιζαν ότι η αναβολή δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των δανειστών της χώρας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τουλάχιστον μέχρι να αναχωρήσουν οι επικεφαλείς της τρόικας από τη χώρα.

Οι εκκρεμότητες

Τα θέματα που εκκρεμούν είναι αν θα εγκρίνουν να προσμετρήσουν στις απολύσεις τις απομακρύνσεις που θα υπάρξουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. 

Συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την Παρασκευή τους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά. Ο υπουργός δήλωσε το Σάββατο πως εάν χρειαστεί θα ζητήσει παράταση χρόνου μετά το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

Στο επίκεντρο παραμένει και το θέμα των συμβασιούχων, που διατηρούνται στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου. Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει αναπτύξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 4.000 απολύσεις που έχουν ζητηθεί από την τρόικα, προέρχονται από: 

- 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ
- 300 επίορκοι
- 400 αποχωρήσεις για λόγους υγείας 
- 800 με 1.000 αποχωρήσεις από πλεονάζον προσωπικό στις αμυντικές βιομηχανίες.

Αύριο η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι την Τρίτη θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014, καθώς και να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Χθες, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε δίκαιο τον φόρο ακινήτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. 

Πηγή: www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...