Νέα εξέταση «προβλέπει» το έμφραγμα

11 Νοεμβρίου 2013

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι μία προηγμένη απεικονιστική τεχνική μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος βρίσκεται στα πρόθυρα εμφράγματος.

Η τεχνική είναι το PET-CT που χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση του καρκίνου, καταγράφοντας τα σημεία όπου συσσωρεύεται μία ραδιενεργός ουσία που εγχέεται στο αίμα των ασθενών.

Η ίδια ουσία, που λέγεται F-sodium fluoride, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις περιοχές υψηλού κινδύνου για έμφραγμα. Οι περιοχές αυτές περιέχουν λιπώδη ιζήματα (τις γνωστές αθηρωματικές πλάκες), η ρήξη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας οδηγώντας στο έμφραγμα.

Οι επιστήμονες του Εδιμβούργου εξέτασαν με το PET-CT δύο ομάδες ασθενών: 40 που προσφάτως είχαν πάθει έμφραγμα και άλλους 40 με στηθάγχη και κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «The Lancet», στο 90% των ασθενών που ήδη είχαν πάθει έμφραγμα υπήρχε μία έντονη περιοχή στο σημείο της απόφραξης που είχε οδηγήσει στο έμφραγμα.

Την ίδια έντονη περιοχή παρατήρησαν και στο σχεδόν 50% των εθελοντών με στηθάγχη, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκονταν στα πρόθυρα εμφράγματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λέκτορα Καρδιολογίας δρ Μαρκ Ντουέκ, σημειώνουν ότι έως τώρα δεν υπήρχε μη επεμβατική, απεικονιστική μέθοδος που να αποκαλύπτει την ρήξη ή την επαπειλούμενη ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας.

«Για πρώτη φορά αυτό κατέστη δυνατόν και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε και θεραπεύουμε τους ασθενείς», επισημαίνουν.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) και τον κρατικό επιστημονικό φορέα της Σκωτίας, το CSO.Πηγή : Web Only


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....