Γλυκιά ριζόπιτα

13 Νοεμβρίου 2013

Υλικά

Για 6-8 μερίδες

Για τη ζύμη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 128 γραμμάρια

Για τη γέμιση
3 μεγάλα αυγά
1-1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
1-3/4 φλιτζάνια τυρί ρικότα
1-1/2 κουταλιά του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
1-1/2 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 470 ml
1/4 φλιτζάνι βρασμένο λευκό ρύζι
1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

 

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μπολ και τα ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι στο λιωμένο μείγμα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη μας.

Την παγώνουμε για 30 λεπτά το πολύ μέχρι να γίνει σταθερή και την απλώνουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες και είναι έτοιμη.

Για τη γέμιση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη για πίτα σε 28 εκ. Απλώστε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για ψήσιμο για 25 λεπτά ίσα ίσα να πάρει χρώμα.

Σε ένα μπολ σπάστε τα αυγά και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε στα αυγά τη ζάχαρη, το ricotta, το χυμό λεμονιού το ξύσμα, χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
Στη συνέχεια απλώστε το βρασμένο ρύζι πάνω από τη ζύμη. Χύστε το μείγμα του αυγού πάνω από το ρύζι και ψήνετε για 45 - 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Αφήνετε να κρυώσει καλά, πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.

 

 



Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ