Μπαμπανέτσα (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο

13 Νοεμβρίου 2013

Υλικά

Για 8-10 μερίδες

Για τη γέμιση
1½ κιλό χόρτα (σπανάκι, καυκαλίθρες, μυρώνια, σέσκουλα, λάπαθα, μάραθο, μαϊντανό)
2 πράσα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
3 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη
500 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κοφτές αλάτι
ελαιόλαδο για το ταψί
1 λίτρο νερό

 

 

 

Εκτέλεση

Λαχταριστή και παραδοσιακή πίτα με απλά υλικά για όλη την οικογένεια Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμένη άμμος, προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό, (800 - 850 ml. περίπου) ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακή, σαν την κουρού.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσια μέρη.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαστάσεων 38 εκ, παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης, το απλώνουμε στο ταψί και πατώντας το με τα χέρια μας, το ανοίγουμε να καλύψει όλο τον πάτο και να ανασηκωθεί στα πλάγια ένα δάχτυλο. (Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε).
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
   
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι μαλακό, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε) και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, και την απλώνουμε να πάει παντού.

Στο μπολ με την ζύμη που μας έμεινε, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (150 ml. περίπου), κάνοντας ένα αραιό χυλό, όπως για τους λουκουμάδες και τον απλώνουμε με τη χούφτα μας, πάνω στα χόρτα.
Μ᾿ ένα κουτάλι ή με το χέρι μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με το χυλό και ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170 βαθμούς για 1½ ώρα.

 

 



Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ