Μικροβιοφοβία: Ο σύντροφός μου σιχαίνεται τα πάντα, δεν αντέχω...

14 Νοεμβρίου 2013

Aναγνώστριά μας ρωτά: 

Ο φίλος μου έχει μικροβιοφοβία. Οτιδήποτε έχει σχέση με τα κάτω τον απωθούν δηλαδή αν του πέσει οτιδήποτε κάτω στο σπίτι του τρελένεται και το απολυμαινει σε υπερβολικο σημείο. Δεν με αφήνει να καθήσω στον καναπέ με το νυχτικό γιατί λέει μεταφέρω τα μικρόβια στο κρεβάτι. Το μπουφάν το κρεμάει από την ανάποδη για να μη μεταφέρει μικρόβια δεν με πιανει στην πλάτη μου, επειδή κάθησα στο λεωφορείο, δεν κρεμάει τα ρούχα που έχει φορέσει στη ντουλάπα με τα καθαρά αλλά σε ξεχωριστό σημείο και η μπροστινή πλευρά να βλέπει στη άλλη μπροστινή πλευρά.

Έχει αναπτύξει μια ρητορική ότι αυτός και η μαμά του είναι καθαρός και ότι δεν συμφωνεί μαζί του είναι βρώμικο. Έχει εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία πχ δεν τρελαίνεται αν έχει πουρί η τουαλέτα του ή αν έχει κιτρινίλες η νιπτήρας αλλά δεν φοράει οικογενειακώς παπούτσια στο σπίτι όταν έχει επισκέπτες μετά σφουγγαρίζει και όταν μπαίνω με τα παπούτσια γίνεται χαμός. Αν πατήσω ξυπόλητη και μετά στο κρεβάτι με λέει βρώμικη ούτε απο το χαλί να καθήσω στον καναπέ ενώ δεν έχει πρόβλημα να πάει σε ένα βρώμικο κουτούκι και να φάει... Τρόμος τα παπούτσια μην πατήσω τις παντόφλες του μην γυρίσουν ανάποδα τα παπούτσια τα παπούτσια τους τα πλένουν συνέχεια η μητέρα του 90 ετών κάθε φορά που βγαίνει απο το σπίτι μετά πλένει τα ρούχα της και τα παπούτσια.

Στο σπίτι δεν ακουμπάνε πουθενά με τα ρούχα που φοράνε έξω Αλλο πρόβλημα είναι οι σακούλες του σουπερ μάρκετ που αν ακουμπήσουν στο κάθισμα του αυτοκινήτου δεν μπαίνουν στην καρέκλα του σπιτιού η στο τραπέζι. Αν ακουμπήσει το πάπλωμα στο πάτωμα έχω πρόβλημα ενώ απ' ότι πληροφορούμαι απλώνει τα ρούχα του στο δωμάτιο πλένει την τέντα του συχνά και όταν του πέφτει κάτι κάτω αποφεύγει να το πιάσει. Τα χρήματα δεν τα βάζει ποτέ στην τσέπη τα φρούτα τα σαπίζει στο σαπούνι τα μανταρίνια όμως δεν τα πλένει. Δεν μπερδεύω τα κάτω με τα πάνω. Δεν με φιλάει καν δε θέλει να κάνουμε έρωτα. Εχει δηλητηριάσει τη ζωή μας 8 στις 10 κουβέντες είναιγια την καθαριότητα. Εγώ πλέον δεν του χαρίζομαι. Του λέω ότι είναι υποχόνδριος σε ότι φοβάται ενω αυτός λέει ότι είναι καθαρος. Κάποιες φορές όταν τον πιέζω μου λέει: "Από το να είμαι βρώμικος πειράξει που είμαι υπερβολικά καθαρός. Πάντα θέτει τέτοια διλήμματα ώστε να σε οδηγέι εκεί που θέλει αλλά εγώ δεν του κάνω το χατήρι Βοήθεια πως τον αντιμετωπίζω. Είναι 60 χρονών και απότι κατάλαβα με τις σχέσεις του είχε τεράστιο πρόβλημα Είναι καλό παιδί αξίζει τον κόπο αλλά πρέπει να απελευθερωθεί απο τον φυχαναγκασμό του, ΠΩΣ;

Aγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός. 

Πιστεύω ότι με την εκτενή παράθεση όλων των συμπτωμάτων η αναγνώστριά μας εκφράζει τον θυμό της. «Πρέπει να τον βοηθήσω να απελευθερωθεί» ρωτά η ίδια αλλά στην πραγματικότητα είναι το «τι πρέπει να κάνω για να απελευθερωθώ από αυτήν την κατάσταση». Πιστεύω ότι πρέπει να δεχτεί αυτήν την κατάσταση ο άνθρωπος αυτός έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη ζωή και προσωπικότητα στον τρόπο που λειτουργεί. Εάν η κυρία αποδεχτεί την κατάσταση όπως είναι ενδεχομένως είναι πιο εύκολο να υπάρξει και αλλαγή. Πρέπει να ξεκινήσει να αποδέχεται ότι αυτός είναι ο άνθρωπός της. Οι 8 στις 10 κουβέντες του είναι σχετικές με την καθαριότητα γιατί εκείνη παρατηρεί αυτές τις κουβέντες. Μας λέει ότι έχει μικροβιοφοβία και φαίνεται να είναι πολύ θυμωμένη με αυτή.

Εάν σκεφτεί ότι ο άνθρωπος αυτός προσπαθεί να προστατευθεί από τα μικρόβια, ίσως είναι πιο εύκολο να τον δεχτεί. Ας σκεφτεί ότι είναι δύσκολο να αποδεχόμαστε κάποιον όταν μας κατηγορεί. Αυτό το πράγμα όμως του συμβαίνει, η φοβία αυτή δεν είναι επίθεση προς την αναγνώστριά μας, δεν αφορά μόνο εκείνη, είναι μέρος της προσωπικότητάς του. Αν η ίδια κρίνει ότι πρέπει να είναι μαζί του και θέλει να τον βοηθήσει αρχικά πρέπει να τον αποδεχτεί να του το δείξει. Να τον ρωτά για τα μικρόβιά του. Να τον ρωτήσει «γιατί οι άλλοι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα; Ας ρωτήσει με αγνή απορία. Αν ο ίδιος θελήσει την αλλαγή του τότε ναι να τον παροτρύνει να επισκεφθεί ειδικό. Αλλά η ίδια πρέπει να επιμείνει στην αποδοχή.  

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ