Γιατί ο τοκετός στον άνθρωπο διαρκεί τόσο και είναι επώδυνος;

15 Νοεμβρίου 2013

Ο τοκετός στους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η οποία συνήθως διαρκεί πολλές ώρες, ενώ στους πιθήκους διαρκεί μόλις μια με δυο ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεογνά των ανθρώπων έχουν το διπλάσιο μέγεθος.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού το ανθρώπινο έμβρυο περιστρέφεται με σύνθετο τρόπο και καταλήγει φυσιολογικά, έτσι ώστε το πρόσωπο να κοιτά προς την πλάτη της μητέρας, όπως συμβαίνει και στα άλλα πρωτεύοντα. Οι βιολογικές διαστάσεις της κεφαλή του εμβρύου και της πυέλου της μητέρας παρουσιάζουν αυτό που οι στατιστικοί ονομάζουν κανονική κατανομή.  Η φυσική επιλογή δρα έτσι ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες κεφάλες των εμβρύων και τα στενά πυελικά κανάλια των γυναικών Στα άκρα όμως της κατανομής αυτής εμπίπτουν οι περιπτώσεις της κεφαλοπυελικής  δυσαναλογίας κατά  τις οποίες η κεφαλή του εμβρύου είναι μεγάλη για την πύελο της επιτόκου.

Παρά το ήδη μεγάλο μέγεθος του κεφαλιού, ο εγκέφαλος των ανθρωπινών εμβρύων μεγαλώνει πολύ περισσότερο μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με αυτόν των άλλων θηλαστικών. Στα άλλα πρωτεύοντα κατά τη γέννηση ο εγκέφαλος έχει  το μισό μέγεθος από αυτό του ενηλίκου, ενώ στους ανθρώπους, έχει μόλις το ¼ του μεγέθους του ενήλικου εγκεφάλου.

Πηγή : edition.cnn.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....