Γιατί οι όρχεις είναι τοποθετημένοι έξω απο το σώμα των ανδρών;

15 Νοεμβρίου 2013

Στα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρωτευόντων, οι όρχεις κατεβαίνουν από την αρχική τους θέση δίπλα στους νεφρούς, μέσα σε ένα θύλακο, όπως είναι το ανδρικό όσχεο, έξω από τη σωματική κοιλότητα.

Η κάθοδος των όρχεων έχει εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Η πιο αποδεκτή εξήγηση σχετίζεται με την άνοδο της θερμοκρασία του σώματος η οποία είναι χαρακτηριστικό των θηλαστικών. Δεν είναι ωστόσο αλήθεια ότι η παραγωγή των σπερματοζωαρίων δεν μπορεί να γίνει σε θερμοκρασία σώματος. Αν και γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση του ανθρώπου  η υπογονιμότητα μπορεί να απορρέει από τη μη κάθοδο των όρχεων, στην περίπτωση άλλων θηλαστικών όπως είναι τα δελφίνια, οι ρινόκεροι και οι ελέφαντες  η παραγωγή σπερματοζωαρίων γίνεται από όρχεις που δεν έχουν κατεβεί.

Η χαμηλή θερμοκρασία είναι ωστόσο πολύ σημαντική για τη αποθήκευση των σπερματοζωαρίων, γι’ αυτό ακόμα και τα προαναφερόμενα θηλαστικά έχουν διαφόρους προσαρμοστικούς μηχανισμούς, ώστε να τα αποθηκεύουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πηγή : edition.cnn.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ