«Θέλω να κάνω πίλινγκ και μάσκες προσώπου μόνη μου… Πόσο συχνά μπορώ;»

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω πίλινγκ και μάσκες μόνη μου; Και κάθε μάσκα είναι για μια ορισμένη ηλικία; Επίσης, θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω και τα δύο στο σπίτι γιατί προς το παρόν φοβάμαι να πάω σε κάποιο κέντρο λόγω του κορωνοϊού…

Στο ερώτημά σας απάντησε η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου

Όσο αφορά στα πίλινγκ, μπορούμε να κάνουμε συνεχώς χωρίς περιορισμό. Ακόμα και μόνοι μας. Παρόλα αυτά όσοι έχουν τάση για ευρυαγγείες στο πρόσωπο δεν θα πρέπει να κάνουν μονοί τους πίλινγκ, αλλά μόνο στον δερματολόγο. Από την άλλη, οι μάσκες δεν έχουν περιορισμούς.

H χημική απολέπιση είναι ένας κλάδος της κλινικής δερματολογιας που αγνοείται από το ευρύ κοινό. Η απολέπιση λανθασμένα έχει ταυτιστεί με μια απλή επίσκεψη στην αισθητικό, με πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι η χημική απολέπιση από ειδικό δερματολόγο δεν έχει καμιά σχέση. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικά οξέα, σε τουλάχιστον 5 διαβαθμίσεις ισχύος το καθένα.

Πόσο κρατά το πίλινγκ;

Όλα αυτά τα οξέα, αναμειγνύονται από τον δερματολόγο, σε συγκεκριμένα «κοκτέιλ» απολέπισης, αυστηρά κομμένα και ραμμένα στον κάθε ασθενή. Η επιλογή των οξέων και της ισχύος αυτών έχει να κάνει με το δερματολογικό πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, τον τύπο δέρματος, την ηλικία, τo lifestyle.

Η απολέπιση είναι μια φυσιολογική λειτουργία της επιδερμίδας η οποία διαταράσσεται ή και επιβραδύνεται όταν το δέρμα νοσεί, όσο μεγαλώνουμε, η ανάλογα με το πόσο εκτιθέμεθα σε γηραντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, η κατανάλωση, το αλκοόλ, το κάπνισμα. Τα πίλινγκ είναι βασικό κομμάτι της κλινικής δερματολογίας αφού αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ακμής και όλων των αντιγηραντικών θεραπειών.

Με την απολέπιση αυξάνουμε παροδικά τον ρυθμό αυτοανανεωσης της επιδερμίδας, καθώς και όλων των υποκείμενων λειτουργιών του χορίου του δέρματος, που έχουν επιβραδυνθεί λόγω γήρανσης, ακμής, συστηματικής νόσου. Το πόσο θα κρατήσει η εν λόγω απολέπιση έχει να κάνει με την ισχύ των οξέων που επιλεγεί ο δερματολόγος ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υαλουρονικό οξύ. Μάθετε τα πάντα από έναν δερματολόγο!

Τα… SOS για τη σωστή περιποίηση του δέρματος! Πώς θα ανανεωθείτε;

Σχετικά άρθρα