Εφηβεία: Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουν τα κορίτσια

19 Νοεμβρίου 2013
Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:
 
"Η κόρη μου είναι 11 χρονών. Έχει αδιαθετήσει εδώ και ένα χρόνο. Έχει ύψος 1.49 και είναι 49 κιλά. Θα ήθελα να μάθω αν το παιδί μου θα ψηλώσει και πως να χάσει κάποια κιλά χωρίς να κοπεί η ανάπτυξή της; Ευχαριστώ"
 
Την απάντηση μας έδωσε η κ. Αμαλία Φιλίππου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος:

Αμαλία Φιλίππου

Η ηλικία έναρξης της εμμηναρχής στα κορίτσια, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως κληρονομικότητα, διατροφή, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Το υπερβάλλον βάρος αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα καθώς τα υπέρβαρα κοριτσάκια παρουσιάζουν νωρίτερα συμπτώματα εφηβείας και κατ’ επέκταση έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Είναι γνωστό, πως η εμμηναρχή συνδέεται με το τελικό ύψος του παιδιού στην ενήλικο ζωή. Η πρόβλεψη είναι περί τα 6 εκατοστά αύξηση από το ύψος που έχει το παιδί όταν ξεκινήσει ο εμμηνορυσιακός κύκλος, με ένα εύρος τιμών από 2 έως 10 εκατοστά αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδοενδοκρινολόγο που θα προβεί στην κλινική εξέταση και τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ (μέτρηση οστικής ηλικίας) σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του παιδιού.
 
Όσον αφορά τη διατροφή, σύμφωνα με το βάρος και το ύψος που μας δώσατε, το παιδί βρίσκεται στην 90η καμπύλη (για Δείκτη Μάζας Σώματος 22,1) που σημαίνει ότι θεωρείται υπέρβαρο και άρα κρίνεται αναγκαίο να προβείτε σε αλλαγές που θα συντελέσουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους του παιδιού. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής πλούσιου σε φρούτα και λαχανικά, η παροχή υγιεινών σνακ πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά αλλά φτωχών σε θερμίδες και η ένταξη φυσικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση όχι μόνο θα εξασφαλίσουν ένα υγιές σωματικό βάρος αλλά και θα ευνοήσουν την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο, για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα παράσχει στο παιδί τα απαραίτητα εφόδια για τη βέλτιστη ανάπτυξή του.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Θεοδ***** ****
22:52 Δευτέρα 13/02/2017
Γεια σας Έχω μια κόρη οι οποία είναι 12 ετών έχει ύψος 161 και βάρος 48 κιλάΕγώ η μητέρα της έχω ύψος 182 και ο σύζυγος μου 175Θέλω να μάθω αν θα ψηλώσει και αν τα κιλά της είναι Καλά Ευχαριστώ
μαρι***** ****
15:41 Σάββατο 10/05/2014
Γεια σας λέγομαι Μαρία και έχω μια δεκατριάχρονη κόρηΗ κόρη μου αδιαθέτησε περίπου δύο μήνες πριν κλείσει τα 12 έχει ύψος 168τώρακαι βάρος 6768 κιλά Εγώ η μητέρα της έχω ύψος 172 και ο πατέρας της 187Από την πρώτη της περίοδο μέχρι σήμερα έχεο πάρει μόνο 23 πόντους και ανησυχεί μήπως πάρει μόνο 23 πόντους ακόμι αφου έχει διαβάσει ότι τα κορίτσια σταματάνε να ψηλώνουν 2 χρόνια με την έναρξη της περιόδουΕσείς πιστεύεται ότι θα γίνει πάνω από 172 θα ψηλώνει μέχρι τα 18 και το βάρος της είναι κατάλληλο για το υψος της Ευχαριστώ πολύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...