Ένα μικροσκοπικό loft στο Μανχάταν

21 Νοεμβρίου 2013
Όταν το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Specht & Harpman ανέλαβε την ανακαίνιση ενός ρετιρέ στο βορειοδυτικό Μανχάταν, δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα. Παρότι μόλις 40 τμ, το συνολικό ύψος του διαμερίσματος έφτανε τα 7,5 μέτρα και είχε πρόσβαση στην ταράτσα του κτιρίου. Η υπάρχουσα διαρρύθμιση του χώρου όμως ήταν τέτοια, που δυσκόλευε ακόμα και την τοποθέτηση ενός καναπέ.

Το πρόβλημα λύθηκε δημιουργώντας τέσσερα επίπεδα που χώριζαν το χώρο ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες και παράλληλα επέτρεπαν στο φως και τον αέρα να διαχέεται ανεμπόδιστα.
Η είσοδος του διαμερίσματος βρίσκεται στο χαμηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα, καθώς και η κουζίνα. Λίγα σκαλοπάτια πιο πάνω, το φωτεινό καθιστικό ενώνει την κουζίνα με το υπνοδωμάτιο, στο μικροσκοπικό λοφτ. 
Το ρόλο του υπνοδωματίου παίζει ένα πατάρι, που κρέμεται πάνω από το καθιστικό και στηρίζεται σε δοκούς από χάλυβα. 
 
 
 
Η σκάλα του υπνοδωματίου οδηγεί σε μια μικρή ταράτσα και ο τοίχος αντικαταστάθηκε από τζαμαρία για να μπαίνει άπλετο φως. 







Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα, καταρρίπτεται ο θεσμός των δωματίων, αφήνοντας τον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα και προσθέτει νοητά τετραγωνικά μέτρα. Ο μόνος χώρος που είναι ανεξάρτητος είναι το μπάνιο που όμως είναι σχεδόν αόρατο, καθώς εκμεταλλεύεται το κενό ανάμεσα στη σκάλα και την είσοδο του σπιτιού. 






 




Κάθε σημείο του σπιτιού έχει αξιοποιηθεί, αποδίδοντας έτσι τη μέγιστη χρηστικότητα. Αντί για τις συνήθεις ογκώδεις ντουλάπες, κάτω από κάθε σκάλα υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι με αποτέλεσμα να εξοικονομείται χώρος .








  Η κουζίνα, υπόδειγμα μινιμαλισμού, φιλοξενεί όλες τις συσκευές κρυμμένες σε ντουλάπια και το πάσο επεκτείνεται στον καθιστικό χώρο παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης και ως τραπεζαρία.

Οι τοίχοι που  αποτελούνταν από τα γνωστά σε όλους νεοϋορκέζικα μπορντό τούβλα βάφτηκαν λευκά αντανακλώντας καλύτερα το φως που εισβάλλει τα πρωινά από τα μεγάλα παράθυρα. Η κουζίνα από άσπρη λάκα και γυαλί μοιάζει σαν συνέχεια του τοίχου.
Το κρεβάτι αλλά και τα δάπεδα σε όλο το σπίτι είναι φτιαγμένα από σκούρο ξύλο ζεσταίνοντας το χώρο και δίνοντας του μια πιο φυσική νότα.
 
Δεδομένου ότι όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι εντοιχισμένοι, τα έπιπλα είναι λιγοστά, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι το διαμέρισμα είναι πολύ μεγαλύτερο.


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ