Αλάτι: Πώς μπορώ να το μειώσω;

<div><span style="font-size: medium;"><strong>Ποιο είναι το άσπαρτο τ’ αφύτευτο του κόσμου το βοτάνι;</strong> </span></div>
<div><br /><span style="font-size: medium;">Η απάντηση είναι φυσικά, <strong>το αλάτι</strong>. Η ιστορία του αλατιού ξεκινάει από πολύ νωρίς, από την αρχαιότητα ακόμη, όπου το χρησιμοποιούσαν σαν ανταλλακτικό αγαθό ή ως μέσω συντήρησης των τροφίμων (π.χ. παστά)!</span><br /><br /><span style="font-size: medium;"><strong>Το αλάτι της ζωής;</strong></span></div>
<div><br /><span style="font-size: medium;">Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του μάγειρα είναι να βγει το φαγητό «άνοστο ή ανάλατο». Εκτός από ότι τονίζει την γεύση των φαγητών μας, όμως, είναι και απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής σε όλους τους οργανισμούς.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;"><strong>Και αναρωτιέται κανείς γιατί, εν τέλει, πρέπει να προσέχω το αλάτι στη διατροφή μου; </strong></span></div>
<div><br /><span style="font-size: medium;">Ο μέσος άνθρωπος στις δυτικές κοινωνίες υπερκαταναλώνει «αλμυρά» τρόφιμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού είναι λιγότερο από 5-6 g ημερησίως , δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, την στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;"><strong>Που βρίσκω το αλάτι;</strong></span></div>
<div><br /><span style="font-size: medium;">Το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα καλύπτει μόλις το 10-15% της ημερήσιας ποσότητας αλατιού, ενώ το υπόλοιπο είναι «κρυμμένο» σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κονσέρβες, παστά, τυριά κ.ο.κ.</span><br /><span style="font-size: medium;">Για αυτό το λόγο καταναλώνουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με ισορροπία και μέτρο κοιτώντας πάντα τις διατροφικές ετικέτες </span><br /><br /><span style="font-size: medium;"><strong>Τι κοιτάω στις ετικέτες;</strong></span><br /><span style="font-size: medium;">Καθώς κάνετε τα ψώνια σας είναι σημαντικό να ελέγξτε το ποσοστό που αναγράφεται στο κουτάκι του νατρίου πάνω στις ετικέτες των τροφίμων, στα γνωστά GDA’s. Όταν η τιμή του νατρίου είναι:</span><br /><span style="font-size: medium;">&lt; 5%, το τρόφιμο θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό</span><br /><span style="font-size: medium;">&gt; 20%, το τρόφιμο θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό</span><br /><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<div><span style="font-size: medium;"><input type="image" src="http://www.nutrimed.gr/assets/fckuploads/image/alati.jpg" /></span></div>
<div><br /><span style="font-size: medium;"><strong><br />Μειώνοντας το αλάτι στην πράξη:</strong></span><br /><span style="font-size: medium;">• Χρησιμοποιείστε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά που έχετε στο ντουλάπι! Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους! Ρίγανη, πιπέρι, χυμός λεμονιού είναι μερικές καλές εναλλακτικές λύσεις.</span><br /><span style="font-size: medium;">• Δοκιμάστε πρώτα το φαγητό σας και αν χρειαστεί αλατίστε το χωρίς υπερβολές.</span><br /><span style="font-size: medium;">• Κρατήστε την αλατιέρα μακριά από το τραπέζι.</span><br /><span style="font-size: medium;">• Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και αποφύγετε τα αλατισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά.</span><br /><span style="font-size: medium;">• Συνδυάστε τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι με τρόφιμα που δεν έχουν, όπως για παράδειγμα στα φρεσκοκομμένα λαχανικά σας βάλτε μια μικρή ποσότητα «αλμυρού» τυριού χωρίς να προσθέσετε έξτρα αλάτι.</span></div>
<div> </div>
<div><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ: nutrimed.gr</span></div>

Σχετικά άρθρα