Πλησιάζουν τα γενέθλιά του; 3 λόγοι που πρέπει πάντα να γιορτάζετε αυτή την ιδιαίτερη μέρα

Υπάρχουν γονείς που αναρωτιούνται αν πρέπει να γιορτάζουν τα γενέθλια του παιδιού τους κάθε φορά, έστω και οικογενειακά, σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Γράφει η συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ. Τζίνα Θανοπούλου

Αυτό που σκέφτονται είναι το γεγονός ότι ο εορτάζοντας γίνεται το επίκεντρο της προσοχής και αναρωτιούνται αν όλο αυτό κάνει καλό στην ψυχολογία του. Όμως, οι γονείς πρέπει πάντα να γιορτάζουν τα γενέθλια του παιδιού τους. Αυτό κάνει το παιδί να νιώθει «ιδιαίτερα αγαπητό και αποδεκτό» από το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο σε αυτή την ιδιαίτερη μέρα που είναι τα γενέθλιά του, μπαίνει στο κέντρο της προσοχής, γεγονός που βοηθάει το «χτίσιμο» της αυτοπεποίθησής του. Μαθαίνει να γίνει φιλόξενος, να δέχεται και να προσέχει τους φίλους του, να είναι ευγενικός, να τους καλωσορίζει και να τους προσέχει ενώ μοιράζεται και τα παιχνίδια και τα δώρα του.

Έτσι, αναπτύσσει τις ικανότητες της φιλοξενίας, της επικοινωνίας της κοινωνικοποίησης και του μοιράσματος. Βέβαια, οι γονείς πρέπει να προσφέρουν αυτή την ιδιαίτερη μέρα στο παιδί μια γιορτή όπως μπορεί ο καθένας. Δηλαδή το αποτέλεσμα να είναι σύμφωνο με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας και όχι προσπαθώντας να συγκριθεί με το τι κάνουν οι άλλοι.

Πρέπει να μάθει να μην συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους

Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο γονιός να το εξηγήσει στο παιδί, δηλαδή πάντας κάνουμε ό,τι μπορούμε σύμφωνα με τις δυνατότητάς μας και με πολλή αγάπη. Πείτε: «Θέλουμε να είσαι χαρούμενος και μπορούμε να σού προσφέρουμε αυτά. Δεν συγκρίνουμε το τι κάνουν οι γονείς των φίλων σου. Όταν μπορέσουμε, θα κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα εκτιμήσει την προσφορά, την αγάπη και την προσοχή των γονέων του αυτή την ιδιαίτερη μέρα, αλλά θα μάθει να αποφεύγει να συγκρίνεται με τους άλλους. Θα μάθει ότι το μέτρο σύγκρισής του πρέπει να είναι πάντα ο εαυτός του και οι δικές του ικανότητες και όχι των άλλων.

Δρ. Τζίνα Θανοπούλου
Συμβουλευτική ψυχολόγος, Ph.D.
Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA, International School of Athens

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Έχω αδυναμία στο παιδί μου και κάνω ό,τι θέλει. Πώς θα καταφέρω να βάλω όρια;»

Γενέθλια: Με ποια κριτήρια να επιλέξω δώρο για το παιδί μου;

Έφτασαν τα πρώτα του γενέθλια; Tips για μια μαμά που θέλει να διοργανώσει το καλύτερο πάρτι!

Σχετικά άρθρα