Πώς να γιορτάσω τα γενέθλιά του, αφού δεν έχω χρήματα;

21 Νοεμβρίου 2013

Πρέπει να γιορτάζουμε τα γενέθλια του παιδιού έστω και οικογενειακά; Ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το γεγονός ότι γίνεται το επίκεντρο της προσοχής του κάνει καλό;

Γράφει η  συμβουλευτική ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University

Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISAInternational School of Athens

Οι γονείς πρέπει πάντα να γιορτάζουν τα γενέθλια του παιδιού τους. Αυτό κάνει το παιδί να νοιώθει «ιδιαίτερα αγαπητό και αποδεκτό» από το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους. Επίσης με αυτό τον τρόπο γι αυτή την ιδιαίτερη μέρα που είναι τα γενέθλιά του, μπαίνει στο κέντρο της προσοχής γεγονός που βοηθάει το κτίσιμο της αυτοπεποίθησής του μαθαίνει να γίνει φιλόξενος να δέχεται και να προσέχει τους φίλους να είναι ευγενικός, να τους καλωσορίζει και να τους προσέχει να μοιράζεται τα παιχνίδια και τα δώρα του.

Να αναπτύξει τις ικανότητες της φιλοξενίας, της επικοινωνίας της κοινωνικοποίησης, του μοιράσματος.

Βέβαια οι γονείς πρέπει να προσφέρουν αυτή την ιδιαίτερη μέρα στο παιδί μια ωραία γιορτή όπως μπορεί ο καθένας με τις δικές του οικονομικές δυνατότητες και όχι προσπαθώντας να συγκριθεί με το τι κάνουν οι άλλοι.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο γονιός να το εξηγήσει στο παιδί δηλαδή:

 «ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΟΥ».

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα εκτιμήσει την προσφορά και αγάπη και προσοχή των γονέων του αυτή την ιδιαίτερη μέρα, αλλά θα μάθει να αποφεύγει να συγκρίνεται με τους άλλους. Θα μάθει ότι το μέτρο σύγκρισής του πρέπει να είναι πάντα ο εαυτός του και οι δικές του ικανότητες και κατορθώματα και όχι αυτά των άλλων. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ