Σας προτείνουμε την ταινία " Απεργία" του Σ. Αϊζενστάιν

22 Νοεμβρίου 2013

Οι εργάτες ενός εργοστασίου στην τσαρική Ρωσία εξεγείρονται και κηρύσσουν μαζική απεργία, τα αιτήματα της οποίας δεν θέλουν να ικανοποιήσουν με κανένα τρόπο οι ιδιοκτήτες. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σ. Αϊζενστάιν με μια αριστουργηματικά σκηνοθετημένη και κινηματογραφικά ρηξικέλευθη επαναστατική κορόνα σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

 

 

Με τη βοήθεια της θεατρικής ομάδας Πρόλετκουλτ, ο 27χρονος Σεργκέι Αϊζενστάιν κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με μια απλοϊκή κορόνα σοσιαλιστικού ρεαλισμού, την οποία η ρηξικέλευθη σκηνοθετική του προσέγγιση μετατρέπει σε πρώιμο κινηματογραφικό αριστούργημα. Πρόκειται για την ιστορία των εργατών σε ένα εργοστάσιο της τσαρικής Ρωσίας, οι οποίοι εξεγείρονται μετά την αυτοκτονία ενός συναδέλφου τους και κηρύσσουν μαζική απεργία. Τα αφεντικά χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να τη σταματήσουν και στο τέλος, έπειτα από προβοκάτσια, διατάσσουν τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας. Οργανώνοντας με αξιοθαύμαστη αυστηρότητα το υλικό του, ο Αϊζενστάιν ξεπερνά τις μελοδραματικές αμηχανίες και το διδακτισμό του σεναρίου, μετατρέποντας έτσι το αφηγηματικό ύφος της ταινίας του σε ουσιαστικό κινηματογραφικό περιεχόμενο. 
Η 7η τέχνη κάνει ένα από τα πρώτα βήματα ενηλικίωσής της, καθώς το ιδεολογικό μοντάζ, που θα τελειοποιηθεί στο επερχόμενο «Θωρηκτό Ποτέμκιν», βρίσκει εδώ την πρώτη εφαρμογή του, η δυναμική πλαστικότητα των κάδρων γεννά αυθεντική συγκίνηση και ο έντονος συμβολισμός δίνει στη (μέχρι τότε καθαρά αναπαραστατική ) κινούμενη εικόνα μια πρωτόγνωρη για την εποχή της διάσταση.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1925. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: NEW STAR.


Πού παίζεται

 

Τιτάνια Cinemax Cyta

On map Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους (ΜΕΤΡΟ Ομόνοια)

2103841689

DOLBY SR

€ 5,00, άνεργοι € 3,00

Πέμ.-Τετ.: 20.00

 
 

Αλεξάνδρα new star art cinema

On map Κρέμου 141, Καλλιθέα

2109512624, 2109512604

€ 7,00, παιδ., φοιτ. & άνω των 65 € 5,00, άνεργοι € 3,00

Αίθουσα 1 Πέμ.-Σάβ. & Δευτ.-Τετ. 19.45αθηνόραμα Club

Αίθουσα 2 Πέμ.-Τετ.: 17.00αθηνόραμα Club

Πηγή: www.athinorama.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...