Λεύκη: Γιατί το δέρμα μας να αλλάζει χρώμα; Που οφείλεται;

25 Νοεμβρίου 2013

Η λεύκη είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από κατά τόπους αποχρωματισμό της επιδερμίδας και συμβαίνει όταν τα μελανοκύτταρα δεν μπορούν να παραγάγουν μελανίνη.

Η αιτιολογία της λεύκης είναι άγνωστη και πιθανόν πολυπαραγοντική. Υπάρχουν ενδείξεις αυτοανοσίας (  δηλ. Το αμυντικό σύστημα του ασθενούς αντιδρά εναντίων των οργάνων του ίδιου του σώματός του), γενετικές, οξειδωτικού στρες, νευρικές ακόμα και ιολογικές.

Υπάρχουν 3 κλινικές μορφές λεύκης:

1) Τοπική: μία ή λίγες πλάκες

2) Τμηματική: οι βλάβες εμφανίζονται σε ένα από τα δύο ημιμόρια του σώματος

3) Γενικευμένη: που είναι και η πιό διαδεδομένη με τον αποχρωματισμό να συμβαίνει και στις δύο πλευρές του σώματος

Η λεύκη συνήθως προσβάλλει το δέρμα , αλλά μπορεί να αναπτυχθεί όπου υπάρχει μελανίνη, όπως μαλλιά ,στόμα ή και μάτια.

Δεν είναι κολλητική, δεν είναι επικίνδυνη, αλλά επεμβαίνει στην ποιότητα της ζωής αφού αρκετά άτομα αναπτύσσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν θέλουν να έρχονται σε επαφή με κόσμο και τελικά οδηγούνται σε κατάθλιψη.

Υπάρχουν διάφορα σχήματα θεραπειών με κρέμες κορτιζονούχες, ακτινοβολία με UVA ή UVB , κρέμες tacrolimus , pimecrolimus .

Θεραπευτικά ανταποκρίνονται καλύτερα οι νέοι, οι πρόσφατες βλάβες, τα σκληρότερα δέρματα, οι βλάβες προσώπου,λαιμού και κορμού.

Η λεύκη έχει μία χρόνια πορεία και εξέλιξη και γι’αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πάθησή τους και να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά ειδικά καλυπτικά προιόντα ( κρέμες, make up, πούδρες).


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...