Συχνοουρία: Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

25 Νοεμβρίου 2013

Αναγνώστης μας έθεσε το εξής ερώτημα:

"Καλήμερα σας. Θα ήθελα να σας μιλήσω για την δίκη μου περίπτωση. Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο από το καλοκαίρι του 2012 πάσχω από το πρόβλημα της συχνοουρίας. Στην αρχή θεώρησα ότι είναι παθολογικό, πήγα σε ουρολόγο, έκανα τις εξετάσεις που μου είπε και δεν μου βρήκε τίποτα. Μόνο λίγο όξυνα τα ούρα. Από τότε η ζωή μου έχει γίνει ΜΑΡΤΥΡΙΟ. Δεν μπορώ να βγω από το σπίτι μου χωρίς να σκέφτομαι την τουαλέτα. Και τι θα γίνει αν με πιάσει τουαλέτα στον δρόμο και δεν μπορώ να πάω άμεσα κάπου. Που λέει ο λόγος πάω μέχρι το σουπερμάρκετ με τα ποδια και υποφέρω μέχρι να φτάσω εκεί. Καλά για το μετρό και ΕΙΔΙΚΑ για το λεωφορείο δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ. Μπαίνω σε τέτοια μέσα και κατεβαίνω μετά από 58 λεπτά το μάξιμουμ γιατί νιώθω έντονη τάση για ούρηση. Βρίσκω μέρος πάω στην τουαλέτα και τίποτα, ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΕΣ ΜΟΝΟ. Πράγμα που δεν στέλνει έναν φυσιολογικό άνθρωπο στην τουαλέτα. Πιστεύω ότι έχω πάθει ψυχολογικό με αυτό το θέμα, δεν ξέρω αν το λέω καλά, φοβία για την ακρίβεια και ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Όταν το συζητάω αυτό με άλλους μου λένε σκέψου κάτι άλλο εκείνη την στιγμή. Όμως είναι αδύνατο να σκεφτώ κάτι άλλο όταν με πιάσει αυτός ο πανικό. ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ"

Την απάντηση μας έδωσε ο κ. Ιωάννης Ζούμπος, Xειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος;

Ιωάννης Ζούμπος

Tα συμπτώματα της συχνουρίας, επιτακτικότητας και ενδεχομένως της νυκτουρίας και της ακράτειας ούρων παραπέμπουν σε μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που ονομάζεται υπερλειτουργική ή υπερδραστήρια κύστη. Πρόκειται για κατάσταση συχνή στις γυναίκες, που χαρακτηρίζεται από ακούσια και ισχυρή σύσπαση του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης, σε συνδυασμό με υπεραισθητικότητα αυτού, που έτσι εκλύει το αίσθημα της ούρησης. Ως αιτία της νόσου θεωρείται η διάσπαση του ουροθηλίου, που επαλείφει το τοίχωμα του οργάνου, και η έκθεση των υποκείμενων μυϊκών δομών στην ερεθιστική δράση των ούρων. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία με τη λήψη φαρμάκων που εμποδίζουν την ακούσια σύσπαση του εξωστήρα. Η επίσκεψη σε ειδικό Ουρολόγο είναι επιβεβλημένη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος διαγνωστικός έλεγχος και βεβαίως η χορήγηση της κατάλληλης αγωγής.. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαφορική διάγνωση της υπερδραστήριας κύστης από νοσήματα με παρόμοια συμπτώματα, όπως η χρόνια ουροκυστίτιδα, το ουρηθρικό σύνδρομο, αλλά και νεοπλάσματα της κύστης.
 
 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Άννα***** ****
15:48 Πέμπτη 3/04/2014
Καλησπέρα Εγώ όταν πίνω αρκετό νερό επισκέπτομαι την τουαλέτα μου αρκετά συχνά μπορώ να πω ενώ όταν δεν πίνω πολύ νερό πάω φυσιολογικά Να ανησυχώ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ