Φτιάχνουμε παραδοσιακά μελομακάρονα!

27 Νοεμβρίου 2013

Υλικά

Για 8-10 άτομα

Για τα μελομακάρονα
3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
Για το σιρόπι
4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι

 

 

 

Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε με το χέρι καλά.
Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.
Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι
Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε ζεστό σιρόπι.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

 

 



Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φράντς Κάφκα
Η Σκέψη της ημέρας
9:10 Φράντς Κάφκα