Η φοβία του ασανσέρ: Πώς αντιμετωπίζεται;

27 Νοεμβρίου 2013

Aναγνώστρια ρωτά:  

Πριν από λίγους μήνες μπήκα στο ασανσέρ στη δουλειά μου. Το ασανσέρ κόλλησε και κλείστηκα μέσα. Πανικοβλήθηκα, δεν ήξερα τι να κάνω. Ένιωσα την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά και μου ήρθε να λιποθυμήσω. Έμεινα μέσα για αρκετή ώρα. Από τότε δεν έχω τολμήσει να ξαναπάρω το ασανσέρ και να σημειώσω ότι το γραφείο μου βρίσκεται στον 6ο όροφο. Παρατηρώ πως αυτό το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, δεν μπορώ από τότε να βρίσκομαι σε κλειστούς χώρους, νιώθω ταχυπαλμία. Νομίζω ότι έχω κλειστοφοβία και θέλω να ζητήσω βοήθεια, με ποιον τρόπο θα την ξεπεράσω; Σας ευχαριστώ.

Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος - ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 

 

Βασικά δεν είναι ο σκοπός μας να καταφέρει η κυρία να μπει σε ασανσέρ. Η ουσία είναι να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Η ουσία είναι να δούμε τι συμβαίνει μέσα της. Μάλλον προϋπήρχε κάποιος φόβος και εκδηλώθηκε με αφορμή αυτό το τραυματικό γεγονός που της συνέβη. Μπορεί να μιλάμε για ένα μετατραυματικό στρες που προκλήθηκε από το ξαφνικό γεγονός που ίσως την οδήγησε σε κάτι που από παλιά φοβόταν πάρα πολύ.

Μπορεί σιγά σιγά σταδιακά να ξεπεράσει την φοβία της. Δεν είναι ανάγκη να μπει κατευθείαν στο ασανσέρ μπορεί απλά να φροντίζει να περνάει από εκεί και να βλέπει το ερέθισμα που της προκαλεί τον φόβο. Ή μπορεί να μπει μέσα σε ένα ασανσέρ αλλά χωρίς να το χρησιμοποιήσει. Και όλα αυτά τα πειράματα να τα κάνει σε έναν οικείο χώρο, στην πολυκατοικία που μένει για παράδειγμα. Πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή επανένταξη που να την κάνει να πάψει να νιώθει πια αδύναμη και απροστάτευτη.

Η κλειστοφοβία είναι η αίσθηση ότι μας περιορίζουν σε κάποιο χώρο και νιώθουμε εγκλωβισμένοι. Είναι συχνά μια διαταραχή άγχους και είναι μια έκφραση του φόβου χωρίς να είναι αναγκαστικά παθολογία. Νιώθουμε αβοήθητοι σε ψυχολογικό επίπεδο και εκφράζεται σε πολλά πράγματα της ζωής μας. Είναι μια παλινδρόμηση στο θύμηση του παιδιού που κάποτε δεν μπορουσε να κουνηθεί που το είχαν περιορισμένο και που ένιωθε να είναι εγκλωβισμένο. Και όταν βρισκόμαστε σε έναν μικρό χώρο νιώθουμε ότι δεν μπορούμε καν να κουνηθούμε σωματικά.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η συμπεριφοριστική θεραπεία που βάζει τον θεραπευόμενο να κάνει μικρά βήματα και να θέτει μικρούς στόχους που σταδιακά θα τον βοηθήσουν να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Κωνσ***** ****
19:36 Παρασκευή 3/01/2014
Αγαπητή κ Άννα και συντελεστές αυτής της χρήσιμης ιστοσελίδας γεια σας Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά με υγεία ευημερία και κάθε επιτυχία Είμαι 24 χρονών Κύπριος φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο Θα ήθελα εάν είναι εφικτό να πάρω κάποιες συμβουλές από τους ειδικούς για το πρόβλημα μου Όλα ξεκίνησαν πριν από 20 μέρες όταν έλαβα μέρος σε μια πανεπιστημιακή έρευνα στην οποία έπρεπε να βρίσκομαι στο τούνελ αξονικού τομογράφου για 1 ώρα Κατά την έναρξη του αξονικού τομογράφου και μετά την εισδοχή μου στο τούνελ του με κατακυρίευσε άγχος πανικός δύσπνοια ταχυκαρδία κτλ με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω την έρευνα στα 35 λεπτά έντονης πίεσης του εαυτού μου να υποστεί όλο αυτό Πέντε μέρες μετά από αυτό το περιστατικό θα επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στην Κύπρο για τις διακοπές των Χριστουγέννων αεροπορικός Με μεγάλη μου έκπληξη ένιωσα τα ίδια συναισθήματα μέσα στο αεροπλάνο για πρώτη φορά στην ζωή μου Να αναφέρω ότι χρησιμοποιώ αεροπλάνο από την ηλικία των 18 περίπου 8 φορές το χρόνο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα Τα συναισθήματα αυτά κατά την διάρκεια της 5ωρης πτήσης κάποιες φορές ήταν πολύ έντονα κάποιες φορές μηδαμινά λόγω του ότι ταξίδευα με μια φίλη και μιλούσαμε για διάφορα πράγματα και ξέφευγα για λίγο Οι διακοπές τελείωσαν και θα έπρεπε να επιστρέψω πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο Το περιστατικό αυτό καθώς και το προηγούμενο με τον αξονικό τομογράφο τα ξέχασα εντελώς μέχρι που με κατακυρίευσαν ξανά μετά την απογείωση του αεροπλάνου Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα κατά την διάρκεια της πτήσης και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ Να αναφέρω ότι ταξίδευα μόνος αυτή την φορά και βρισκόμουν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση λόγο αποχώρησης από την Κύπρο Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό μέχρι την επόμενη μου πτήση Δεν θέλω να βρεθώ ξανά στην ίδια κατάσταση Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...