Πώς έφτιαχνε η γιαγιά Σοφία το παραδοσιακό χριστόψωμο;

17 Δεκεμβρίου 2012
Το  χριστόψωμο το ευλογημένο όπως το λεν, το φτιάχνουμε παραμονές Χριστουγέννων. Η γεύση του μοναδική, αφράτο και τραγανό κάνει πλούσιο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Ανακάλυψα τη συνταγή της γιαγιάς μου, της Σοφίας και σκέφτηκα να  τη μοιραστώ μαζί σας. Η γιαγιά Σοφία έλεγε πως φέρνει  χαρά και καλή τύχη σε όποιο σπίτι το φτιάχνουν!

Γιώργος Λέκκας, σεφ

Για να το ετοιμάσουμε θα διαθέσουμε 1 με ½ ώρα. Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε ακόμα 1 ώρα.

Για  2 καρβελάκια θα χρειστείτε:

1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό

1/2 κιλό αλεύρι μαλακό

2 κύβους (120 γρ. μαγιά φούρνου) ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά

Χλιαρό νερό όσο σηκώσει

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι

2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό κόκκινο κρασί

2 κουταλάκια γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μαστίχα κοπανισμένη

1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες κορινθιακές

1 κουταλιά σούπας κανέλα

1 κουταλιά σούπας γαρίφαλο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ

Για το γαρνίρισμα θα χρειαστούμε:

Κρόκο αυγό χτυπημένο

Λίγο λάδι

Σουσάμι

Αμύγδαλα άσπρα

Πιάνουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ. (350 γρ. αλεύρι σκληρό, τη μαγιά και λίγο νερό). Το πρωί προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό όσο σηκώσει. Θέλουμε να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για (1 1/2 ώρα). Κρατάμε ζυμάρι και φτιάχνουμε σταυρό. Πλάθουμε τα χριστόψωμα και τα βάζουμε σε 2 λαδωμένα στρογγυλά ταψιά. Τοποθετούμε το σταυρό στο κέντρο του ψωμιού.

Αφήνουμε να φουσκώσουν. Κεντάμε με πιρούνι σχέδια. Αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με  σουσάμι και αμύγδαλα. Ραντίζουμε με λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 για 45 λεπτά. Αν χρειαστεί απλά βάλτε αλουμινόχαρτο για να μην καεί.

Καλές Γιορτές και καλή όρεξη.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ