Πόσα και ποια γλυκά πρέπει να τρώνε τα παιδιά

<p><span style="font-size: medium;">Σήμερα, η διατροφή σχετίζεται με τα νοσήματα περισσότερο από ποτέ, άρα προφανώς δεν θέλουμε να «φορτώσουμε» τα παιδιά με λίπος και ζάχαρη. Ωστόσο, τα γλυκά είναι μέρος της ζωής των παιδιών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως στη διατροφή των ενηλίκων, αναφέρει ο Γιώργος Πανοτόπουλος, παθολόγος-διατροφολόγος. Η άποψη αυτή βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Χρύσα Μπάκουλα, η οποία επισημαίνει πως τα γλυκά έχουν θέση στη ζωή του παιδιού, αλλά σημαντικό ρόλο στη συχνότητα, στο είδος και στην ποσότητα διαδραματίζουν πολλές παράμετροι: αν το παιδί είναι παχύσαρκο, αν έχει αυξημένη χοληστερίνη λόγω κληρονομικότητας ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, αν αθλείται κλπ. επομένως, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευένες οδηγίες από τον παιδίατρο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Τα «κατάλληλα» γλυκα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Όσο περισσότερο λίπος περιέχει ένα γλυκό, τόσο πιο βλαβερό είναι, εξηγεί ο δρ. Πανοτόπουλος. Ετσι τα σπιτικά κουλουράκια ή τα απλά, «παραδοσιακά» μπισκότα εμπορίου είναι καλύτερη επιλογή από άλλα, πχ. Με επικάλυψη ή γέμιση σοκολάτας. Οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει ουσιατική διαφορά ανάμεσα στη σοκολάτα γάλακτος και υγείας, άρα ένα παιδάκι μπορεί εξίσου να τις καταναλώσει, συνυπολογίζοντας πάντα το υψηλό θερμιδικό φορτίο (600 θερμίδες/100γρ.). Γρανίτες, γλυκά κουταλιού, λουκούμι, ζελεδάκια ή φρουτοζελέ, αλλά και μέλι με γιαούρτι, είναι οι καλύτερες επιλογές για τα παιδιά, μαζί με τη σπιτική μαρμελάδα, την οποία η μαμά θα φτιάξει με λιγότερη ζάχαρη από αυτήν που θα έβαζε η γιαγιά. Όμως προσοχή: ένα γλυκό με λιγότερες θερμίδες δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για μεγαλύτερη κατανάλλωση.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Παράδειγμα επίκαιρο, λόγω εορτών, ο κουραμπιές είναι πιο λιπαρός από το μελομακάρονο, ωστόσο είναι προτιμότερο το παιδί να φάει έναν κουραμπιέ και όχι 2 πιο «λάιτ» μελομακάρονα, τονίζει ο δρ. Πανοτόπουλος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>3 «ναι» και 1 «όχι»</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΝΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ: το κλασσικό επιδόρπιο ας είναι φρούτο και όχι γλυκό</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΝΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ: χειροποίητο κείκ, χαλβάς, κουλουράκια, είναι οι καλύτερες επιλογές από τα γλυκά εμπορίου, επειδή ελέγχουμε την ποιότητα των γλυκών</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΝΑΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΟΥΤΗΡΟ: θερμιδικά είναι το ίδιο, όμως αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ: αποφεύγουμε να υπάρχουν γλυκά παντού στο σπίτι, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Οδηγίες χρήσης</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Σε ποια ηλικία: ο γενικός κανόνας είναι «όταν το επιτρέπει ο παιδίατρος». Ωστόσο συστήνεται να ενταχθούν στη διατροφή των παιδιών, όσο γίνεται αργότερα, εφόσον δεν ανήκουν στις «απαραίτητες» τροφές για τη σωστή ανάπτυξή τους</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Κάθε πότε: 1 με 2 φορές την εβδομάδα (το γλυκό πρέπει να είναι εξαίρεση και όχι κανόνας)</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Και ένα τρικ: αγοράζουμε μικρές συσκευασίες (σοκολάτες, παγωτά κλπ), ώστε να είναι ελεγχόμενες οι μερίδες. Και από ψυχολογίκη άποψη προτιμάμε να δώσουμε στο παιδί μια μικρή σοκολάτα και να τη φάει όλη, παρά μια μεγάλη και να του επιτρέψουμε να φάει 2 κομματάκια.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Της Έλενας Κιουρτσή</span></p>
<div><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ: Περιοδικό «light &amp;amp;amp; healthy» #2 Νοεμβρίου. Από την «Καθημερινή της Κυριακής»</span></div>
<p><strong><br /></strong></p>

Σχετικά άρθρα