Τι σημαίνει να είσαι άνδρας σήμερα;

Τα νέα κοινωνικά δεδομένα επιτρέπουν την αναθεώρηση του θέματος της ανδρικής φύσης. Ο σύγχρονος άντρας δεν μπορεί να αρνηθεί την αντρική του φύση, εν ονόματι της αμφισβήτησης του μοντέλου του άντρα των προηγούμενων αιώνων.

Γράφει ο παιδοψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Καραγιάννης. 

Δεν απαιτείται πλέον να είναι ο πολεμιστής που δίνει μάχες στα πεδία των μαχών, αλλά δεν μπορεί να παραιτηθεί από το να είναι ο αγωνιστής της καθημερινότητας. Δεν μπορεί ο νέος σύγχρονος άντρας να είναι ο metrosexual που έχει αρνηθεί την αρρενωπότητα του στα πλαίσια μιας ισοπεδωμένης αντίληψης περί των φύλων.

Ο σύγχρονος άντρας καλείται να είναι συνεπής και ικανός με τους παραδοσιακούς ρόλους του άνδρα, αλλά να μπορεί να τους υπερβεί.

Να προσφέρει την ασφάλεια στην οικογένειά του, αλλά όχι μόνο με τις δυνάμεις του, αλλά με την όλη προσωπικότητά του.

Να προσφέρει ασφάλεια και συναισθηματική σταθερότητα.

Να θέτει τα όρια, φροντίζοντας.

Να επιτρέπει στον εαυτό του να αισθάνεται και να το δείχνει.

-Δυνατός αλλά και τρυφερός.

Η δύναμή του να εκπηγάζει από την τρυφερότητά του. Η λογική του να αξιοποιεί το συναίσθημά του δημιουργικά. Να μην είναι γλυκερός, αλλά να έχει γλυκύτητα. Να έχει αποφασιστικότητα, αλλά να μην είναι παρορμητικός. Να εισακούγεται, δίχως να φωνάζει. Να μην προσπαθεί να επιβληθεί, αλλά να εμπνέει. Να ευνοεί το άνοιγμα προς την κοινότητα, την κοινωνία, την νέα πληροφόρηση και την τεχνολογία. Να γίνεται παράδειγμα δημιουργίας, εργατικότητας, προσφοράς, φιλανθρωπίας, ερωτικότητας και τρυφερότητας, βιωμένης πίστης που έχει χαρά. Τελικά να αντλεί σοφία μέσα από την επεξεργασμένη εμπειρία του.

Ο στοργικός πατέρας.

Ο σύγχρονος άνδρας είναι εκείνος, που στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, δεν σηκώνει μόνο τα δυσβάστακτα, οικογενειακά βάρη, αλλά ζει και την ομορφιά της πατρότητας. Σχετίζεται με τα παιδιά του, με το προσωπικό του ύφος, που θα μπορεί και να τα χαρεί και να παίξει μαζί τους και που θα τα πετάξει στον αέρα. Είναι εκείνος που δεν θα πρέπει διαρκώς να τα μαλώνει, αλλά να τους εμπνέει τον σεβασμό, θέτοντας τα όρια. Μπορεί να νιώθει σημαντικός, καθώς είναι διαθέσιμος στα σημαντικά προσωπικά γεγονότα των δικών του και συμμετέχει ενεργά στη ψυχική πορεία των παιδιών του.

Η στήριξη της συντρόφου.

Ο σύγχρονος άνδρας επί πλέον έχει ένα προνόμιο που δεν είχε ποτέ πριν. Μια γυναίκα σύντροφο που μπορεί να είναι και συνοδοιπόρος του. Μια γυναίκα ικανή που δεν θα τον αφήσει μόνο στις δύσκολες καταστάσεις. Μια μούσα που θα τον εμπνέει. Μια αξιόπιστη φίλη που μπορεί να μοιράζεται μαζί της τα κατορθώματά του, δίχως ούτε να επαίρεται, αλλά και ούτε να τα υποτιμά.

Σχετικά άρθρα