Πόσο χαρτζιλίκι να δίνουμε στο παιδί για να μην κακομάθει;

29 Νοεμβρίου 2013

 

Από μικρή ηλικία που αρχίζει να πηγαίνει στο σχολείο, ηλικία 5μιση με 6 ετών, μετά το νηπιαγωγείο μπορούμε να δίνουμε στο παιδί ένα μικρό χαρτζηλίκι για να καλύπτει μικρές ανάγκες που μπορεί να έχει στο σχολείο, ποχ στην καντίνια να πάρει κάτι να φάει, στο περίπτερο, στο βιβλιοπωλείο κτλ.  

Βέβαια, καθώς το παιδί θα μεγαλώνει και οι ανάγκες του θα μεγαλώνουν, το χαρτζιλίκι πρέπει να μεγαλώνει και αυτό.  

Γράφει η  Συμβουλευτική Ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University

Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής  Μαθησιακών Δυσκολιών του ISAInternational School of Athens

Πριν του δώσουμε το πρώτο του χαρτζηλίκι θα πρέπει να του εξηγήσουμε με απλά ξεκάθαρα λόγια πως μπορεί να μάθει σιγά σιγά να διαχειρίζεται τα χρήματά του έστω και αν αυτά στην αρχή είναι περιορισμένα. Μπορούμε να του εξηγήσουμε συγκεκριμένα πόσα χρήματα μπορεί να παίρνει και να ξοδεύει την ημέρα ανάλογα με την ηλικία του, τις ανάγκες του κτλ Έτσι μπορεί να μάθει να αποταμιεύει, να μαζεύει λίγα χρήματα, σιγά σιγά ώστε κάποια στιγμή ώστε κάποια στιγμή να μαζευτούν πιο πολλά και να μπορέσει να αγοράσει κάτι που επιθυμεί ο ίδιος με τα δικά του χρήματα.  

ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ, ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΑΡΧΗ,  ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΩΝ κτ. , ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ.

Οι γονείς πολλές φορές είναι υπερπροστατευτικοί και έχουν την τάση να είναι πολύ ελεγκτικοί με τα παιδιά τους στερώντας τους τη φυσιολογική και ενδεδειγμένη ανάγκη των παιδιών τους να καλλιεργήσουν ανεξαρτησία διαχείρηση του εαυτού τους, των αναγκών και των πραγμάτων τους με το να κοντρολάρουν τα παιδιά τους συνέχεια, μη δίνοντάς τους πρωτοβουλίες, χρήματα να διαχειριστούν υπευθυνότητες και τα κάνουν παθητικά και εξαρτώμενα πλάσματα.

!ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ «ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ» ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ¨ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.

Αυτό γίνεται σιγά σιγά με το να δίνουν οι γονείς στα παιδιά μικρές πρωτοβουλίες. Το χαρτζηλίκι είναι μια από αυτές, ακόμα από μικρή ηλικία. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...