Tι πρέπει να κάνω για να αποκτήσω αυτοπεποίθηση;

Από μικρό παιδί, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν είχα αυτοπεποίθηση. Δεν πίστευα στον εαυτό μου, δεν έπαιρνα και ούτε παίρνω πρωτοβουλίες στη δουλειά μου, δε νιώθω άνετα στις σχέσεις μου, φοβάμαι να δοκιμάσω καινούργια πράγματα επειδή πιστεύω πως θα αποτύχω και βέβαια σκέφτομαι συνέχεια την κριτική των άλλων σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας. Είμαι 35 ετών σήμερα. Αναρωτιέμαι αν ποτέ θα αλλάξει αυτό. Πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω μια καινούργια αρχή;  

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Απευθύναμε το ερώτημά σας στην life coache, Κία Καραγιάννη. Tι είναι η αυτοπεποίθηση; Με ποια βήματα μπορούνε να κάνουμε μια αλλαγή στην καθημερινή συμπεριφορά μας; 

 

 

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να αποδέχεσαι και να εκτιμάς τον εαυτό σου, να έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου και στις δυνάμεις σου. Αν ένα αρνητικό σχόλιο ή μία αποτυχία σας επηρεάζουν  πάρα  πολύ τότε ναι καλό θα ήταν να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε;

 

  • Αναζητήστε τα δυνατά σας σημεία και κάθε φορά που νιώθετε ότι χάνετε την πίστη σας, φέρτε τα  στο νου σας. Θυμηθείτε στιγμές που βάλατε ένα στόχο και τον πετύχατε. Νιώστε περήφανοι γι αυτό! Έτσι θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τις επιτυχίες σας και να συνειδητοποιήσετε τα θετικά σας στοιχεία και θα μάθετε να μην επικεντρώνεστε μόνο στα στραβά.

 

  • Αντιμετωπίστε όλα αυτά που φοβάστε και θα δείτε ότι οι ανησυχίες σας θα αποδυναμωθούν και εσείς θα νιώσετε ένα αίσθημα σιγουριάς και ηρεμίας.

 

  • Βγείτε έξω, πηγαίνετε μία βόλτα ή επικοινωνήστε με φίλους που σας «ανεβάζουν» ψυχολογικά. Αντιθέτως, μάθετε να λέτε όχι σε καταστάσεις και ανθρώπους που σας στεναχωρούν και σας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα. Μην ασχολείστε τόσο πολύ με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς  και μην κάνετε το λάθος να προσδιορίζετε την αξία σας ανάλογα με το τι λένε οι άλλοι. Είστε σημαντικοί και αξίζετε ούτως ή άλλως.

 

  • Εξοικειωθείτε με την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι εκτός από προτερήματα έχουν και ελαττώματα και φυσικά κάνουν και λάθη. Το ότι αποτύχατε κάποια φορά δε σημαίνει ότι θα αποτυγχάνετε συνέχεια. Η αποτυχία είναι μία ευκαιρία να μελετήσετε τι πήγε στραβά, να μάθετε από αυτήν την εμπειρία και να προχωρήσετε μπροστά. Εξάλλου οι πιο επιτυχημένες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα πολλών προηγούμενων αποτυχιών από επιστήμονες που είχανε επιμονή και δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Θα σας συμβούλευα να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

 

  • Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους  γύρω σας. Σε άλλους τομείς τα καταφέρνετε εσείς καλύτερα απ’ αυτούς και σε άλλους τα καταφέρνουν αυτοί καλύτερα από εσάς.

 

  • Αφιερώστε λίγες ώρες την εβδομάδα στον εαυτό σας και επιλέξτε μία δραστηριότητα που σας αρέσει. Ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει και διευρύνετε τις γνώσεις σας. Αυτός που εξελίσσεται αισθάνεται καλύτερα και με τον εαυτό του.

 

  • Ασχοληθείτε με την υγεία σας και την εξωτερική σας εμφάνιση. Φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά, να βάλετε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας και να κοιμάστε αρκετά. Βασικοί κανόνες της ζωής που πολλοί από εμάς τους ξεχνάμε. Το σώμα μας είναι μία καλοκουρδισμένη μηχανή η οποία όμως χρειάζεται φροντίδα. Όποιος νιώθει καλά με το σώμα του, νιώθει καλύτερα και με το πνεύμα του. Εκτονώνεται, ανανεώνεται και έχει τη διάθεση να επεξεργαστεί τα όσα συμβαίνουν στη ζωή του με άλλο μάτι.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να ξεπεράσω τις ανασφάλειες και να ενισχύσω την αυτοπεποίθησή μου;

Αυτοπεποίθηση: Τι μπορώ να κάνω για να αρχίσω να αγαπάω το σώμα μου;

Σχετικά άρθρα