5 αλμυρές συνταγές με σοκολάτα !

2 Δεκεμβρίου 2013

Την λατρεύουμε όλοι σε σημείο εξάρτησης. Δεν θα ήταν, λοιπόν, εξαιρετική ιδέα να μπορούσαμε να την… ταιριάξουμε με περισσότερες γεύσεις, και να την απολαμβάνουμε εκτός από γλυκό και στα κυρίως πιάτα μας; Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε αλμυρές συνταγές, για να απολαμβάνουμε την σοκολάτα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δόσεις στη διατροφή μας.

Κοτόπουλο με σοκολάτα και τσίλι (μεξικάνικο Mole de Poblano)

Υλικά για το κρέας:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 

2 κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά λαρδί (χοιρινό λίπος, εσείς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με βούτυρο)

Υλικά για τη σάλτσα:

30-50 γραμ. πιπεριές τσίλι (τύπου mulato)

30-50 γραμ. πιπεριές τσίλι (τύπου ancho)

30-50 γραμ. πιπεριές τσίλι (τύπου pasilla)

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο (επιπλέον από τις προαναφερθείσες)

6 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

30-50 γραμ. ασπρισμένα αμύγδαλα

30-50 γραμ. καβουρντισμένα φυστίκια 3

0-50 γραμ. σουσάμι

½ κουταλιά κόλιανδρο

½ κουταλιά γλυκάνισο

1 κουταλιά κανέλα

30-50 γραμ. σοκολάτα πικρή (καλύτερα 73% αλλιώς κουβερτούρα)

1 κουταλιά ζάχαρη αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μία κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί το κοτόπουλο, και το βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να είναι σχεδόν έτοιμο. Στραγγίζουμε το κοτόπουλο, και κρατάμε το ζωμό για αργότερα. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσεκτικά τηγανίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε, το βάζουμε στην άκρη και πετάμε το πολύ λίπος που περίσσεψε αφήνοντας μόνο λίγο. Παράλληλα, αφαιρούμε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπερίτσες και τις βάζουμε σε βραστό νερό (περίπου 300 ml-κάτι παραπάνω από ένα ποτήρι νερού), να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Βάζουμε στο μπλέντερ τις πιπερίτσες αφού μουλιάσουν, με το νερό τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη σοκολάτα και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και τα λιώνουμε όλα μαζί. Βάζουμε το μείγμα-πουρέ στο τηγάνι με το λαρδί και το ψιλο-"τηγανίζουμε" για μερικά λεπτά. Βάζουμε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι, μαζί με τη σάλτσα και προσθέτουμε από το ζωμό που έχουμε κρατήσει, τόσο ώστε η σάλτσα να καλύψει το κοτόπουλο. Αφήνουμε για κανένα μισάωρο σε χαμηλή φωτιά, ή μέχρι να είναι τελίως έτοιμο το κοτόπουλο. Το ιδανικό είναι να αφήσουμε το όλο σύνολο για να "δέσουν" οι γεύσεις για 24 ώρες πριν το σερβίρουμε. Όταν φτάσει η ώρα του σερβιρίσματος, το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και λίγη ζάχαρη (αν νομίζουμε ότι χρειάζεται).


Osso Bucco (μοσχαράκι) με σοκολάτα 


Υλικά

4 κομμάτια μοσχαρίσιο κότσι

3 κουταλιές της σούπας μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη

3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Μισό φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά καυτερή πράσινη ψιλοκομμένη

1 καρότο κομμένο σε φέτες

5 σκελίδες σκόρδο

2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί

3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο

1 πελτές ντομάτα

Μισό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

2 κουταλάκια του γλυκού κακάο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι


Εκτέλεση

Σοτάρουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Όταν το κρέας πάρει χρώμα, το βγάζουμε έξω και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σέλερι, το καρότο και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ώστε να μείνει μισό από το υγρό μας. Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το κρέας, τα λαχανικά, το ζωμό, τα μπαχαρικά, τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά από 90 λεπτά, αφαιρούμε το κρέας και τη δάφνη και προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει. Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Κοτόπουλο με σοκολάτα και ρούμι από το Sidagi.gr Υλικά 6 φιλέτα κοτόπουλο 100 γραμμάρια πικρή σοκολάτα 2 κουταλιές κακάο 100 γραμμάρια ρούμι 2 ντομάτες ψιλοκομμένες 2 κουταλιές τσίλι 2 σκελίδες σκόρδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 50 γραμμάρια αμύγδαλα 50 γραμμάρια σταφίδες Μισό κουταλάκι κύμινο Μισό κουταλάκι κάρδαμο Μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο 1 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι Αλάτι Πιπέρι Λάδι Εκτέλεση Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και τότε το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι, το κακάο, τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τέλος τη σοκολάτα και το ρούμι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο. Ρίχνουμε το φαγητό μας σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Συκώτι μοσχαρίσιο με σάλτσα σοκολάτας και πιπέρι  


Υλικά

4 κομμάτια συκώτι

100 gr. μπέικον

25 gr. κουβερούρα

4 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Eλαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ρόζ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι

Αλάτι 


Εκτέλεση

Αλατίζουμε το συκώτι και το πασπαλίζουμε με μπόλικο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε το συκώτι όσο μας αρέσει, καλό είναι να το αφήσουμε «ζουμερό». Το βγάζουμε από το τηγάνι και το κρατάμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να ξεροψηθεί, το βγάζουμε και το κρατάμε και αυτό ζεστό. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, την σοκολάτα, το κόκκινο πιπέρι και αντίστοιχες ποσότητες ροζ και μαύρου πιπεριού. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Μόλις η σάλτσα μας γίνει λεία και ρευστή είναι έτοιμη. Για το σερβίρισμα, βάζουμε στο πιάτο ένα κομμάτι συκώτι, προσθέτουμε το μπέκον και τέλος περιχύνουμε με σοκολάτα. Σερβίρεται όσο είναι ζεστό.


Χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα λευκής σοκολάτας 


Υλικά

2 κομμάτια ψαρονέφρι

20 γραμ. λευκή σοκολάτα

1 μεγάλο ποτήρι κονιάκ

200 γραμ. κρέμα γάλακτος

50 γραμ. φρέσκο βούτυρο

αλάτι, πιπέρι ηλιέλαιο


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κρέας, το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια και το πατικώνουμε με το χτυπητήρι, για να γίνει πλακέ. Τηγανίζουμε τις μπουκίτσες αυτές σε ηλιέλαιο και τις σβήνουμε με κονιάκ. Συμπληρώνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και περιμένουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε. Προαιρετικά ρίχνουμε το βούτυρο για να πετύχουμε μια πιο γεμάτη γεύση και για να δέσει καλύτερα η σάλτσα μας. Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας, για να μην λιώσουν τελείως. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα στρώνοντας το κρέας από τη μια μεριά, ένα πύργο ρυζιού από την άλλη και 1 πιτσιλιά πιπέρι για τη διακόσμηση. 






ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ