H ζωή στα φραουλοχώρια της Μανωλάδας

Σε δικηγορικό γραφείο της Αμαλιάδας συνελήφθησαν οι δύο από τους τρεις επιστάτες του αιματηρού περιστατικού της Τετάρτης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η σύλληψη και του τρίτου επιστάτη, ηλικίας 21 ετών στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας. Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν οι δύο συλληφθέντες ηλικίας 39 και 27 ετών μετέβησαν στο δικηγορικό γραφείο προκειμένου να παραδοθούν.

«Οι διωκτικές αρχές απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι ο Νόμος στην πατρίδα μας εφαρμόζεται σε κάθε κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Το πρωί, λίγα λεπτά πριν από τις 9 έφτασε στο Αστυνομικό τμήμα της Βάρδας στην Ηλεία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας και τον διευθυντή της οικονομικής αστυνομίας.

Η τοπική κοινωνία της Ηλείας συνεχίζει να είναι σοκαρισμένη από το ό ,τι αποκαλύπτεται ότι συνέβαινε στις καλλιέργειες της περιοχής. Αλλοδαποί εργάτες, όλοι με καταγωγή από το Μπαγκλαντές εργάζονταν σκληρά και διέμεναν μέσα στα θερμοκήπια, σε συνθήκες που παραπέμπουν μόνο στην πιο σκληρή εποχή της δουλοπαροικίας.

Οι εργάτες περίμεναν επί 6 μήνες να πληρωθούν για την εργασία που παρείχαν, ωστόσο η μια υπόσχεση διαδεχόταν την άλλη, μέχρι που το ποτήρι της οργής και της ανυπομονησίας ξεχείλισε. Σε όλο αυτό το διάστημα η μόνη ανταπόδοση από τους εργοδότες τους, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι οι εργάτες, ήταν ελάχιστα τρόφιμα για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Οι συνθήκες ζωής στις καλλιέργειες φράουλας απάνθρωπες, καθώς οι εργαζόμενοι όχι μόνο υποχρεώνονταν να διαμένουν μέσα στα θερμοκήπια υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς τρεχούμενο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, αλλά πλήρωναν και μηνιαίο «ενοίκιο»… 

Σχεδόν δυο ημέρες μετά τη σοκαριστική επίθεση η ηρεμία έχει επανέλθει στην περιοχή. Οι εργάτες χθες πήγαν κανονικά στις δουλειές τους. Από τους επτά τραυματίες αλλοδαπούς που παραμένουν στο νοσοκομείο κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο. Οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας μιλούν για τους εργάτες από το Μπαγκλαντές με τα καλύτερα λόγια. Κάνουν λόγο για φιλήσυχους ανθρώπους που ποτέ δεν έδωσαν δικαίωμα για το παραμικρό.

Πηγή : www.real.gr

Σχετικά άρθρα