«Ο σύζυγός μου είναι αλκοολικός, τον φοβάμαι… Πώς θα ξεφύγω από τον γάμο μου;»

“Ο αλκοολικός σύζυγός μου με φοβίζει. Η ερώτηση που έχω και με προβληματίζει είναι πώς θα ξεφύγω… Έχω κάνει δεύτερο γάμο και στα πρώτα χρόνια νόμιζα ότι ο άνδρας μου ήταν απλά «γερό ποτήρι». Τελικά εξελίχθηκε σε αλκοολικό. Η κατάσταση μέσα στο σπίτι είναι βαριά πολύ, εδώ και έναν χρόνο. Τον παρακάλεσα να βρει βοήθεια αλλά τίποτα. Τελικά ζήτησα εγώ βοήθεια για να μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάσταση.

Τον φοβάμαι πολύ και τον ανέχομαι…

Η κόρη μου που είναι 13 ετών, υποφέρει σιωπηλά. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνεχίζω και κρατάω αυτόν τον γάμο που με μειώνει, με ταλαιπωρεί… Το παιδί μου ζει μέσα στην αγωνία. Ντρέπομαι τόσο πολύ για την αποτυχία και του δεύτερου γάμου μου και δεν βρίσκω τη δύναμη να αντιδράσω…

Τον φοβάμαι πολύ και τον ανέχομαι. Τώρα καταλαβαίνω ότι η αυτοεκτίμησή μου είναι τόσο χαμηλή και για αυτό θεωρώ πως ανέχομαι… Πώς θα μπορέσω να «πάρω τα πάνω μου»; Πήγα και σε δικηγόρο και μου είπε πως έχω δίκιο αλλά και πάλι δεν κάνω κάτι. Πώς να το αντιμετωπίσω;”

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Δημήτρης Κατσαρός

Είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ο άνθρωπος αυτός είναι αλκοολικός και αν θέλει να αποτοξινωθεί πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ή να απευθυνθεί στους ανώνυμους αλκοολικούς. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συνεχιστεί αυτός ο γάμος.

Έχουμε από την άλλη και την κυρία η οποία από ό,τι φαίνεται, νιώθει ότι πρέπει να κρατήσει τον γάμο για να μην φέρει το βάρος της αποτυχίας ενός δεύτερου γάμου. Προκειμένου να υποφέρει όμως, είναι καλύτερο να το αποδεχτεί, να πει ότι «ο δεύτερος γάμος μου απέτυχε». Είναι πολύ πιο απλό να αποδεχτεί αυτό κανείς από το να αποδεχτεί μια δυστυχία αρκετά έντονη.

Εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας

Από τη στιγμή που έχει και δικηγόρους που της αναγνωρίζουν και νομικά το δίκιο της οι λύσεις είναι σαφείς και είναι δύο: Ή θα αποτοξινωθεί ο άνδρας αυτός ή θα χωρίσει. Μην ξεχνάμε και το παιδί που ζει μέσα σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον.

Τα παιδιά όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα εξαρτητικά, αποκτούν μια ανοχή στο να βλέπουν στην πράξη την εξάρτηση, προσαρμόζονται σε αυτές τις καταστάσεις. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε να κινδυνολογήσουμε αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια τέτοια συμπεριφορά και το ίδιο.

Όσο για την αυτοεκτίμηση, «χτίζεται» κάνοντας μικρά πράγματα κάθε μέρα. Έχει ήδη κάνει μικρά βήματα για να λυθεί η κατάσταση μιας και έχει επισκεφτεί δικηγόρους. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας. Κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται μέσα στην καρδιά μας. Εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και να επιχειρούμε όσο μπορούμε να βελτιώνουμε τη ζωή μας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Ο σύζυγός μου είναι εθισμένος στο αλκοόλ… Πού μπορούμε να βρούμε βοήθεια;»

Αλήθεια ή μύθος; Το αλκοόλ επηρεάζει τη στύση και την ερωτική μας ζωή;

Σχετικά άρθρα