Συνεδριάζει η Σύγκλητος για την αργία του Θ.Πελεγρίνη

4 Δεκεμβρίου 2013

Ημέρα κρίσιμων εξελίξεων εκτιμάται ότι θα είναι η σημερινή για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών που μετρά ήδη τρεις μήνες. Στις 10 το πρωί συνεδριάζει η Σύγκλητος του ιδρύματος στην σκιά της απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον Θ.Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος. 

Το όργανο αναμένεται να παράσχει στήριξη στο πρόσωπο του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα μελετήσει και τις νομικές πτυχές του ζητήματος. Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει, υπό την προεδρεία του αρχαιότερου κοσμήτορα, και θα αποφανθεί αν ο πρύτανης θα τεθεί σε αργία μέχρι να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. 

Στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Κυβερνητικές πολιτικές, στόχοι και μέσα επιβολής τους» με ομιλητές τον Θ. Πελεγρίνη και μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών θα κάνει την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας να κινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του. 

Συνεδριάζουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η ένταση στους κόλπους των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών. Η πλειοψηφούσα παράταξη στο σύλλογό τους ζητά να στηθεί κάλπη σήμερα και οι υπάλληλοι να στηρίξουν ή να καταψηφίσουν την πρότασή της για τη συνέχιση του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 

Οι δυο πλευρές αναμένεται να «διασταυρώσουν» σήμερα τα ξίφη τους στην κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Σήμερα για τον ίδιο λόγο συνεδριάζουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Από τη δική της πλευρά η Απεργιακή Επιτροπή του ΕΚΠΑ εμμένει στη «σκληρή γραμμή» που αμφιβάλει για τις προθέσεις του υπουργού Παιδείας, χαρακτηρίζοντας το διάλογο προσχηματικό. 

Χθες, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, καθώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «κανένας συνάδελφος διοικητικός δεν παρεμποδίζει την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο του Πανεπιστημίου μας, συνεπώς μέλη ΔΕΠ και φοιτητές μπορούν ελεύθερα να προσέρχονται για τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα όσοι το επιθυμούν».

Την ίδια στιγμή και ο μεγαλύτερος από τους συλλόγους ΔΕΠ του πανεπιστημίου Αθηνών, αυτός της Ιατρικής Σχολής (με 700 μέλη ΔΕΠ) τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του πανεπιστημίου, προτείνοντας και ένα «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης. 

Ανάκληση της δίωξης Πελεγρίνη ζητούν οι πρυτάνεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του χωρίς όμως να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση.

Οι πρυτάνεις αποχώρησαν από το υπουργείο έπειτα από τρεις ώρες για να συνεδριάσουν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού χαρακτηρίζοντας «ακραία» την ενέργεια του υπουργού να παραπέμψει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

«Αυτή η ενέργεια είναι πρωτοφανής, αψυχολόγητη και φυσικά καταδικαστέα από το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιπλέον προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος.

«Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη» δήλωσε ο προεδρεύων του συντονιστικού των πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος.

«Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Ο υπουργός μας άκουσε με προσοχή», πρόσθεσε.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν να συνεδριάσουν για να λάβουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο Τετάρτη. 

Πηγή: www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν