Είναι ακίνδυνα τα φυσικά αφροδισιακά;

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις τροφές ή τα συμπληρώματα που υπόσχονται ερωτική διέγερση. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα; Είναι ακίνδυνα;

Νίκος, Πειραιάς.  

Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απάντησε  η επιστημονική ομάδα του Χειρουργού, Ουρολόγου -Ανδρολόγου κυρίου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, Προέδρου του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. 

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των περισσότερων ουσιών που θεωρούνται φυσικά αφροδισιακά. Αν και κάποια φαγητά και συμπληρώματα, όπως η σοκολάτα, τα πικάντικα φαγητά λέγεται πως επηρεάζουν τη λίμπιντο, έρευνα έχει αποδείξει πως είναι ευρέως αναποτελεσματικά στην πρόκληση σεξουαλικής επιθυμίας είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.

Αν και δε βλάπτει να πειραματιστείτε με τα περισσότερα φαγητά για να δείτε αν είναι αποτελεσματικά φυσικά αφροδισιακά, να ξέρετε πως κάποια συμπληρώματα που περιέχουν εκχυλίσματα φυτών ή εντόμων μπορεί να είναι τοξικά. Κάποια αποκαλούμενα φυσικά αφροδισιακά, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και γαστρεντερική αιμορραγία. Κάποια προϊόντα που προωθούνται σα φυσικά αφροδισιακά έχει βρεθεί πως περιέχουν συστατικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως σιλδεναφίλη, το ενεργό συστατικό στο φάρμακο Viagra για τη στυτική δυσλειτουργία, που δεν αναφέρεται στη συσκευασία. Τέτοιου είδους συστατικά μπορεί να είναι επικίνδυνα αν έχετε ορισμένες παθήσεις ή ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Αν ψάχνετε για αποτελεσματικό τρόπο να αυξήσετε την ερωτική σας επιθυμία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος/η θα είναι σε θέση να σας προτείνει τρόπους για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας υγεία, όπως να επικοινωνείτε με το σύντροφό σας, να κάνετε υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής και να θεραπεύσετε οποιοδήποτε παράλληλο ιατρικό πρόβλημα. Κάτι που ίσως μπορεί να σας βοηθήσει επίσης είναι να συμβουλευθείτε έναν σύμβουλο ή ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικά θέματα.

 

Σχετικά άρθρα