Δεν μου αρέσει η δουλειά μου, τι πρέπει να κάνω;

4 Δεκεμβρίου 2013

Να αφήσω τη σταθερή δουλειά μου (ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση) στο οικονομικό τμήμα μιας εταιρείας που δεν μου άρεσε ποτέ και με κάνει να νιώθω κενή, για να ακολουθήσω κάτι αβέβαιο που όμως μου γεμίζει την ψυχή;

Γράφει η  Συμβουλευτική Ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University,Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής  Μαθησιακών Δυσκολιών του ISAInternational School of Athens

Πολλοί νέοι σήμερα έχουν ένα τέτοιο δίλημμα, να ακολουθήσουν τη φωνή της καρδιάς τους να ασχοληθούν με ό, τι τους αρέσει ή να παραμείνουν σε μια εργασία που τους προσφέρει τα βασικά αλλά δεν τους αρέσει και εκφράζει.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ,  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ  ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ  ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ .

Πολλοί θα συμβούλευαν να μην αφήσει ένας νέος άνθρωπος την ασφάλεια της σίγουρης δουλειάς ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Σαν ψυχολόγος όμως έχω δει πολλούς ανθρώπους που δεν ακολουθούν αυτό που τους εκφράζει και κάνουν κάτι μόνο για οικονομικούς λόγους, να καταλήγουν να ζουν καταπιεσμένοι ψυχολογικά, δυστυχισμένοι και να αναπτύσσουν διάφορες ψυχοσωματικές ασθένειες και να καταλήγουν δυστυχισμένοι και καταθλιπτικοί.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ  ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ  ΚΑΙ  ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ,  ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ  ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΕΦΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ?

Πρώτα βέβαια να εξετάσει τις λεπτομέρειες και συνθήκες της καινούργιας δουλειάς ώστε να είναι καλά προετοιμασμένος και να διερευνήσει τις προοπτικές του στον καινούργιο χώρο για το μέλλον. Να δοκιμάσει να ασχοληθεί με αυτό που τον εκφράζει αρχικά πιο περιορισμένα (part time) και μετά εντατικότερα. Ίσως στην αρχή μπορεί να μην αφήσει τη σίγουρη πρωινή δουλειά του  που μπορεί να είναι πηγή σταθερού εισοδήματος και σιγουριάς και να κάνει την άλλη ενασχόληση απογεύματα ή Σαββατοκύριακα. Αργότερα όταν θα μπορέσει να αναπτύξει μια καλύτερη επαγγελματική γνώση πείρα και εικόνα στον καινούργιο χώρο μπορεί η ενασχόληση να γίνει φουλ.

Υπάρχει και η πιθανότητα να πετύχει στη νέα δουλειά εξαιτίας ενός άλλου σημαντικού παράγοντα. Στην εποχή μας όλα τα συμβατικά επαγγέλματα είναι κορεσμένα και οι απολύσεις στα κλασσικά σίγουρα, επαγγέλματα πέφτουν βροχή ενώ κάτι εναλλακτικό μπορεί να έχει καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και καλύτερες προοπτικές

ΟΤΑΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΡΑ ΓΕΜΑΤΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ. ΑΣ  ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ, ΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ  !  ΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ, ΣΚΛΗΡΑ, ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ  ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ, ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Κ.***** ****
12:41 Κυριακή 18/09/2016
Είμαι 23 ετών και κάνω μία δουλειά η οποία κατά γενική ομολογία είναι γεμάτη προοπτικές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αφήσω Εγώ όμως νιώθω πιεσμένη δεν με γεμίζει και τα πρώτα ψυχοσωματικά συμπτώματα έπειτα από 3 έτη εργασίας είναι εμφανή Αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι πως δεν μπορώ να βρω σε τι έχω κλίση ποιο είναι το πάθος μου και να δουλέψω πάνω σε αυτό Ίσως να φταίει πως η εργασία μου με έχει αποδιοργανώσει και δεν μπορώ να σκεφτώ Αλλά υπάρχουν τόσοι τομείς που με ενδιαφέρουν χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους πχ ψυχολογία κτηνιατρικήκαι δεν ξέρω τι να σκεφτώ Μόλις πήρα και το πτυχίο μου πάνω στην δημόσια διοίκηση τυχαία επιλογή μετά από κακή επίδοση στις πανελλήνιες και δεν ξέρω τι να κάνω Για βιοποριστικούς λόγους δεν μπορώ να αφήσω την δουλειά μου Τι να κάνω Πώς να βρω την δουλειά που θα με κάνει ευτυχισμένη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ