Μυρμήγκιασμα στα άκρα: Μήπως είναι σύμπτωμα του εγκεφαλικού;

4 Δεκεμβρίου 2013

Αναγνώστης μας έθεσε το εξής ερώτημα:

"Από κάποιο προπέρσυνο ισχαιμικό ελαφράς μορφής λόγω χολιστερίνης, που ευτυχώς δεν μου άφησε κάποιο κουσούρι στην αριστερή πλευρά του σώματος, εξακολουθεί να υπάρχει ενα ελαφρύ μυρμήγκιασμα, περισσότερο στη φτέρνα και λιγότερο στην αριστερή πλευρά μόνο. Με ενοχλεί η αριστερή ωμοπλάτη χωρίς πόνο, όταν διαβάζω στο κρεβάτι με την πλάτη στα κάγκελα. Έχετε να μου προτείνετε κάτι για αυτή  την περίπτωση? Μπορώ να κατανικήσω το μυρμήγκιασμα που είναι λίγο ενοχλητικό?"

Την απάντηση μας έδωσε ο κ. Ευάγγελος Κατσαρός, νευρολόγος:


Εξ όσων αναφέρετε το μόνο σαφές είναι ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό που σας συνέβη προ διετίας, χωρίς να αναφέρετε τί σας προξένησε αυτό όταν το πάθατε, εκτός από αυτό που υποθέτετε ότι σας άφησε ως ¨"κουσόυρι" και απ ότι κατάλαβα είναι ένα μυρμήγκιασμα στη φτέρνα.Επειδή δεν αναφέρετε επίσης αν έχετε σάκχρο, υπέρταση, καρδιοπάθεια ή αναπνευστικό πρόβλημα γίνετε ακόμα πιο αόριστο το πρόβλημά σας. Ωστόσο ένα ισχαιμικό έστω και ελαφρύ είναι ένας δείκτης ότι είστε σε υψηλή επικινδυνότητα να συμβεί κάτι πιο σοβαρό αν δεν γίνει καλός έλεγχος με τις εξετάσεις που απαιτούνται και μια πρόληψη με φάρμακα ή και με άλλα υποστηρικτικά του οργανισμού για να μειωθεί ο κίνδυνος. Αν τα ενοχλήματα που αναφέρατε είναι υπολείμματα του ισχαιμικού, ύστερα από δυο χρόνια παραμονήσ τους θα πρέπει να θεωρηθούν ως μόνιμη υπολειματική κατάσταση και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συμπτωματική θεραπεία εφόσον είναι έντονα και δημιουργούν δυσκολίες στην καθημερινή σας δραστηριότητα.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΠΑΠΑ***** ****
19:58 Σάββατο 29/03/2014
ΕΙΜΑΙ 78 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΣΕ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΟΥ ΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ ΠΡΟ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ 75ΜΓ ΗΜΕΡΙΣΙΩΣΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ