Σεξ. Και αν η πρώτη φορά είναι αποτυχημένη;

Η πρώτη φορά της ερωτικής έλξης για ένα αγόρι είναι δύσκολη και πολύπλοκη γεμάτη συναίσθημα, ενοχές και σύγχυση. Είναι το πρώτο βήμα που κάνει το αγόρι στην αναζήτηση του ανδρισμού. Η ουσία για το αγόρι αυτό δεν είναι αυτή καθεαυτή η πράξη αλλά η απόδειξη του ανδρισμού του γι΄αυτό για να αισθάνεται ασφαλής και δυνατός χρειάζεται ένα κορίτσι που να μην το φοβίζει και να μην απειλεί την αρρενωπότητά του.

Το αγόρι αποθαρρύνεται εύκολα και γι΄αυτό  πολλοί έφηβοι αναβάλλουν αυτή την πρώτη δοκιμασία μέχρι που να ξεπεράσουν τον φόβο τους. Κρατούν το πέος τους μακριά από την γυναικεία επαφή και επιδιώκουν ανδρικές φιλίες. Μόνο όταν  βεβαιωθούν για την σεξουαλικότητά τους με την πρώτη επαφή, μόνο τότε δεν θα επιδιώκουν μονάχα  την ασφαλή συντροφιά των αγοριών. Κάποιοι έφηβοι, επειδή νιώθουν ανασφάλεια κάνουν σεξ όσο πιο γρήγορα μπορούν ώστε να αποδείξουν την σεξουαλική τους ικανότητα και να ηρεμήσουν από την αγωνία της πρώτης τους ανδρικής πράξης.

Ο φόβος της ανικανότητας είναι η χειρότερη αγωνία για κάθε αγόρι. 

Όταν το αγόρι που βιώνει τη σύγχυση αυτή έρθει σε επαφή με ένα κορίτσι που μπορεί να έχει ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα το σεξ, πολλές φορές είναι πιθανόν να ταπεινωθεί και να τραυματιστεί ψυχολογικά. Επίσης, ένα αγόρι όταν αισθάνεται μειονεκτικά για τη σεξουαλική του απόδοση, τότε κομπάζει γι΄αυτή. Υπερηφανεύεται για ανύπαρκτες κατακτήσεις, υποτιμάει τα κορίτσια και τα αντιμετωπίζει σαν αντικείμενα σεξουαλικής απόλαυσης.

Τα κίνητρα για ένα αγόρι και ένα κορίτσι για μια πρώτη σεξουαλική επαφή είναι τελείως διαφορετικά. 

Το αγόρι επιδιώκει συνήθως το σεξ σαν επιβεβαίωση της αρρενωπότητας ενώ το κορίτσι προσβλέπει στο σεξ σαν να σηματοδοτεί μια πράξη αγάπης και στενής σχέσης.

Το κορίτσι σήμερα δεν εκφράζεται όπως στο παρελθόν. Βγάζει συμπεριφορά αδιαφορίας, ανεξαρτησίας και επιθετικότητας. Αλλά πίσω από τη μάσκα αυτή βρίσκεται πάντα η ίδια συναισθηματική ανάγκη.

Το αγόρι αφού αισθανθεί ασφαλής για τις σεξουαλικές του ικανότητες τότε μόνο εκφράζει συναισθήματα και ενδιαφέρον για το κορίτσι.

Το κορίτσι όμως επειδή δεν επιθυμεί το αγόρι να είναι ευαίσθητο πριν από το σεξ παρερμηνεύει τη συμπεριφορά του αυτή και το θεωρεί αδιάφορο και ότι το χρησιμοποιεί.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη στάση των εφήβων αγοριών απέναντι στο σεξ και να συνειδητοποιήσουμε τη συμπεριφορά τους σαν έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιθυμίας τους για σχέση και του φόβου της απόρριψης.

Και αν η πρώτη φορά είναι αποτυχημένη; 

Αν ο έφηβος αποτύχει στην πρώτη του σεξουαλική επαφή με ένα κορίτσι ο γονιός δεν πρέπει να συμμεριστεί τον εξευτελισμό που μπορεί να νιώθει αλλά ούτε και να του φερθεί σαν παιδί. Δεν πρέπει να αγνοήσει το γεγονός της αποτυχίας του αλλά πρέπει να ακούσει τον έφηβο με ψυχραιμία χωρίς δραματοποιήσεις ή απλουστεύσεις. Να του δώσει απαντήσεις ήρεμες και ρεαλιστικές αλλά και ξεκάθαρες στα ερωτήματά του. Και βέβαια, δεν πρέπει να πιέσει τον έφηβο. Εκείνος θα αποφασίσει πότε θα ξαναδοκιμάσει. Όταν θα καταλάβει ότι η πράξη αυτή δεν είναι αυτοσκοπός αλλά απόλαυση και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. 

Ίσως για την δεύτερη φορά είναι καλύτερο να έρθει σε επαφή με μια κοπέλα της ηλικίας του που να μην τον προσβάλλει ή τον απορρίψει για τη δική του σεξουαλική απειρία. 

 

Σχετικά άρθρα