Σαν σήμερα, το 1930, άνοιξε το Κτίριο Κράισλερ

Σαν σήμερα 27 Μαίου, το 1930 άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Κτίριο Κράισλερ, ύψους 319 μέτρων. Το  Chrysler building βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Κράισλερ, είναι κτίσμα σε στυλ Αρ Ντεκό και βρίσκεται στην νοτιά πλευρά του Μανχάταν.

 

Για μικρό χρονικό διάστημα (11 μήνες) το κτίριο ήταν το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο, αλλά τον τίτλο κατέλαβε το “Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ”. Είναι εξωτερικά διακοσμημένο με γλυπτά από χρώμιο, τα οποία πολλές φορές φαίνονται στον επισκέπτη απειλητικά. Το Κράισλερ είναι σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής Αρ Ντεκό και θεωρείται από μεγάλους αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο κτίριο της πόλης. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ουίλιαμ Βαν Άλεν (William Van Alen) ως τμήμα εγχειρήματος του Ουόλτερ Π. Κράισλερ (Walter P. Chrysler)

Την εποχή που θεμελιώθηκε το κτίσμα (29 Σεπτεμβρίου 1928) υπήρχε έντονος ανταγωνισμός στην Νέα Υόρκη σχετικά με το ποιος θα έκτιζε τον υψηλότερο ουρανοξύστη. Ο ρυθμός κατασκευής του ήταν πραγματικά φρενιτιώδης, καθώς κατασκευάζονταν περίπου τέσσερις όροφοι ανά εβδομάδα.

Παρόλ’ αυτά, δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο ατύχημα κατά την κατασκευή του, πραγματικός άθλος για την εποχή και την κατασκευή. Τα χρήματα για την κατασκευή προήλθαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Κράισλερ. Σήμερα το κτίριο είναι το τέταρτο σε ύψος στην Νέα Υόρκη (έχει ύψος 1.046 πόδια ή 318,82 μέτρα) ύστερα από το Εμπάιρ Στέιτ (Empire State Building, ύψος 1.250 πόδια ή 381 μέτρα), τον Πύργο της Τράπεζας της Αμερικής (Bank of America Tower, ύψος 1.200 πόδια ή 365,76 μέτρα) και το υπό κατασκεύη One World Trade Center, το οποίο ονομάζεται και «Πύργος της Ελευθερίας».

 

Πηγή: Νίκος Μουρατίδης

Σχετικά άρθρα