Ο δεκάλογος της ασφαλούς χρήσης τζακιού

6 Δεκεμβρίου 2013

Το κρύο γίνεται μέρα με την μέρα όλο και πιο τσουχτερό και πολλοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι μην μπορώντας να υποστηρίξουν την αγορά πετρελαίου επιλέγουν τον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης.

Ωστόσο τα τζάκια και οι σόμπες ξύλου δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο νομίζουμε. Μπορούν να είναι μάλιστα πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας αλλά και την ζωή μας εάν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Αυτός λοιπόν είναι ο δεκάλογος της πρόληψης σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο μας συνιστά τι πρέπει να προσέχουμε.

  1. Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
  2. Απαγορεύεται η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά.
  3. Αποφεύγετε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
  4. Να τηρείτε το τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.
  5. Αποφυγή χρήσης θερμαστρών με αέριο ή κάρβουνο σε κλειστούς χώρους.
  6. Προτιμάτε πάντα συσκευές που έχουν τη σήμανση CE.
  7. Μη χρησιμοποιείτε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή.
  8. Μην καίτε κάρβουνα σε κλειστό χώρο.
  9. Μη χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο.
  10. Όταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα.
Πηγή: www.enikos.gr 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ