Τι λέει το χρώμα των ούρων σου για την υγεία σου

6 Δεκεμβρίου 2013

Τα ούρα μπορεί να κρύβουν πολλά «μυστικά» για την κατάσταση του οργανισμού μας. Μάθετε ποια προβλήματα υγείας «καθρεφτίζονται» σε αυτά. 

Tα ούρα θεωρούνται φυσιολογικά όταν έχουν κίτρινη χροιά, διαυγή όψη και ιδιάζουσα οσμή (λόγω ύπαρξης αμμωνίας), χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεαστούν από διάφορες τροφές, ποτά, φάρμακα, σωματική δραστηριότητα αλλά και τη νεφρική λειτουργία και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Το χρώμα τους ωστόσο αρκεί για να μας προϊδεάσει για πιθανά προβλήματα υγείας, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο σοβαρά. Η ιατρική γνώμη όμως είναι πάντα απαραίτητη.

• Όταν τα ούρα σου είναι σχεδόν διάφανα:

Αυτό δείχνει ότι καταναλώνεις πολλά υγρά και κυρίως νερό. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με την υπερ ενυδάτωση και φρόντιζε να καταναλώνεις πολύ νερό αλλά να περιορίζεις τα υπόλοιπα υγρά από αναψυκτικά, καφέδες και άλλα ροφήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα σχεδόν διάφανα λευκά ούρα, μπορούν να συνδεθούν με κάποια υπολειτουργία του συκωτιού όπως η κύρωση ή η ηπατίτιδα αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, το φούσκωμα και ο πυρετός ενώ υπάρχει περίπτωση υπολειτουργίας κι του νεφρού εξατίας πετρών ή κάποιας μόλυνσης.

 Θολό σκούρο χρώμα. Μπορεί να οφείλεται σε ουρολοίμωξη, νεφρολιθίαση ή αφυδάτωση.

• Κόκκινο / ροζ χρώμα. Συνήθως ευθύνεται η κατανάλωση τροφών όπως παντζάρια και κόκκινο λάχανο αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως ορισμένα καθαρτικά, αντιψυχωσικά ή ηρεμιστικά. Ωστόσο μπορεί να προδίδει και ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος ή των γεννητικών οργάνων (κυστίτιδα, ουρολοίμωξη, πυελονεφρίτιδα, προστατίτιδα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, νόσος πολυκυστικών νεφρών, νεοπλασίες), αγγειοπάθειες, αιματολογικές παθήσεις (αιμοφιλία, πορφύρα, αυτοάνοση κυτταροπενία, αιμολυτική αναιμία), αμυλοείδοση, ερυθηματώδη λύκο και βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα αλλά και τραυματισμό του ουροποιητικού συστήματος και χρόνιες δηλητηριάσεις από χαλκό, υδράργυρο και μόλυβδο.

• Έντονο κίτρινο χρώμα. Είναι πιθανό να οφείλεται σε αφυδάτωση αλλά να είναι και σύμπτωμα διαβήτη.

• Σκούρο κίτρινο χρώμα. Η κατανάλωση τροφών και σκευασμάτων με βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και κάποιες χρωστικές που χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα όπως γλυκά, δημητριακά κ.ά. μπορούν να δώσουν αυτή την απόχρωση στα ούρα.

• Σκούρο καφέ χρώμα. Μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση κουκιών αλλά και στη λήψη κάποιων μυοχαλαρωτικών, καθαρτικών, αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών φάρμακων, ενώ είναι πιθανό να μαρτυρά διαταραχές της ηπατικής και της νεφρικής λειτουργίας, ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος και χολοκυστοπάθεια.

• Πράσινο χρώμα. Κάποιες τροφές όπως τα σπαράγγια, ορισμένες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων αλλά και η λήψη πολυβιταμινών και κάποιων αντιισταμινικών και αντιφλεγμονωδών μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα. Μπορεί όμως να δείχνει και λοιμώξεις του ουροποιητικού ή χολοκυστοπάθεια.

• Πορτοκαλί χρώμα. Η κατανάλωση καρότων, η λήψη βιταμίνης Β6 και C αλλά και ορισμένων καθαρτικών και αντιβιοτικών μπορούν να δώσουν πορτοκαλί χρώμα στα ούρα.

• Μπλε χρώμα. Μπορεί να προδίδει λοιμώξεις με ψευδομονάδες ή οικογενή υπερασβεστιαιμία. 

ΠΗΓΗ: myworld.gr,

Της Δήμητρας Τζούβελη 
Με τη συνεργασία της Μαντώς Κυπριανίδου, γενικής ιατρού «Ευρωκλινικής Αθηνών»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ