Είναι το άγχος μου παθολογικό; Τα σωματικά συμπτώματα

10 Δεκεμβρίου 2013

Πώς Εμφανίζεται το Άγχος;  

Το παθολογικό άγχος -αυτό το δυσάρεστο και βασανιστικό συναίσθημα- εκφράζεται με συμπτώματα από την ψυχική και τη σωματική σφαίρα.

Aπό την επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία (ΕΠΙΨΥ) 

Το άγχος, δηλαδή, είναι μια συναισθηματική αντίδραση, που κινητοποιεί το άτομο για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, να αποτρέψει μία πραγματική ή συμβολική βλάβη και ζημία, εξασφαλίζοντας την ομοιόσταση τη χαρακτηριστική του σύσταση και την ισορροπία του με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο φοιτητής που προετοιμάζεται για εξετάσεις είναι φυσιολογικό να διακατέχεται από άγχος. Το άγχος τον κινητοποιεί, ώστε να εντείνει τις προσπάθειές του να μελετήσει συστηματικά και μεθοδικά ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της αποτυχίας και να αυξηθούν οι πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος. Το φυσιολογικό άγχος, που καλείται και «δημιουργικό», αποτελεί έναν προσαρμοστικό μηχανισμό. 

Όταν, όμως, το άγχος γίνεται πολύ έντονο και παρατεταμένο, όταν κυριαρχεί στις εκδηλώσεις του ατόμου, όταν κινητοποιείται από ερεθίσματα που δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση και οδηγεί σε λανθασμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις, τότε παύει να αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό (παθολογικό άγχος). Αυτό το παθολογικό άγχος, το οποίο εμφανίζει ποσοτικές μόνο διαφορές με το φυσιολογικό, μπορεί να διαταράσσει την ικανότητά του ατόμου να ανταποκρίνεται στις καθημερινές δραστηριότητες. Παρ΄όλα αυτά, δεν αποδιοργανώνει την προσωπικότητά του ατόμου και δεν καταργεί τον έλεγχο της πραγματικότητας.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα του άγχους:

Ανησυχία, ανυπομονησία

Εκνευρισμός, ευερεθιστότητα

Αγωνία, αίσθημα ακαθόριστου φόβου

Δυσχέρεια στη συγκέντρωση

Διαταραχές της μνήμης

Διάσπαση της προσοχής και επιλεκτική προσοχή

Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους:

Ταχυκαρδία

Αίσθημα παλμών, έκτακτες συστολές

Εφιδρώσεις

Τρόμος (τρέμουλο), συσπάσεις των μυών

Δύσπνοια (υποκειμενική αίσθηση ότι ο εισπνεόμενος αέρας δεν είναι επαρκής)

Αίσθημα πνιγμού και κόμπου στο λαιμό

Δυσκολία στην κατάποση

Βάρος στο στήθος

Ζάλη, αστάθεια, τάση για λιποθυμία

Διάρροια

Κινητική ανησυχία

Μυδρίαση (οι κόρες είναι διασταλμένες)

Ξηροστομία

Ναυτία

Μούδιασμα των άκρων

Συχνουρία

Πόνοι στο στομάχι

Υπέρταση

Αυξημένα αντανακλαστικά

Εύκολη κόπωση

Αίσθημα ζέστης ή κρύου στα άκρα

Εξάψεις - κοκκίνισμα στο πρόσωπο

Οι σωματικές εκδηλώσεις του άγχους, που παράγονται από την αυξημένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, είναι θορυβώδεις. Τρομάζουν τον ασθενή, διότι πολλές φορές τις θεωρεί απειλητικές για τη ζωή του. Ο φόβος που εκλύεται για τα συμπτώματα αυτά ενισχύει τα συμπτώματα και ο ασθενής παγιδεύεται σε ένα «φαύλο κύκλο» επανατροφοδότησης του άγχους.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Θεοδ***** ****
23:15 Σάββατο 26/04/2014
Καλησπεραειμαι 21 χρονων και εδω και ενα χρονο αντιμετωπιζω ενα κοκκινισμα σε ολο στο προσωπο το οποιο ειναι σχεδον καθημερινο Γινεται εντονοτερο οταν ανχωνομαιοταν ειμαι σε υπερενταση απο την αποτομη αλλαγη θερμοκρασιαςκαι πολλες φορες βγαζω και καποια κοκκινα σημαδια σε διαφορα σημεια του προσωπου τα οποια κρατανε 5 με 10 λεπταΟλο αυτο με προκαλει υπερβολικο ανχοςκαι 8α ηθελα να μαθω αν το κοκκινισμα ειναι απο το ανχοςη το ανχος που δημιουργειται ειναι απο το κοκκινισμα υπαρχει λυσητ ακριβως μπορει να εχω ευχαριστω εκ των προτερων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Friedrich Nietzsche
Η Σκέψη της ημέρας
Friedrich Nietzsche