Κυβέρνηση: Κέρδισε χρόνο για τους πλειστηριασμούς

17 Δεκεμβρίου 2013

Στα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάει πρώτα η ρύθμιση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς πριν φτάσει για ψήφο στη βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα με τη μορφή τροπολογίας καθώς άπαντες θέλουν να αποφύγουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έπειτα από το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την τρόικα.

Ο Γ. Στουρνάρας πήγε αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το άδοξο τέλος των συζητήσεων σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς καθώς Αθήνα και δανειστές παρέμειναν σε μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά στα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να πατήσει πόδι στο θέμα των πλειστηριασμών αλλά όπως όλα δείχνουν και στον ΦΠΑ εστίασης καθώς κανένα από τα δύο θέματα δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Η απόφαση επί της ουσίας επισφραγίστηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον κυβερνητικό του εταίρο και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Μέχρι την ώρα που ο κ. Στουρνάρας έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών για το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρχε σαφή εικόνα για το τι έγραψαν οι τροϊκανοί στην εισηγητική τους έκθεση προς το Euro Working Group ως προς το θέμα των Αμυντικών συστημάτων και παρά την αισιοδοξία που υπήρχε στο οικονομικό επιτελείο ότι οι δυο πλευρές τα έχουν περίπου βρει, ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τα μεσάνυχτα χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών και για τη δόση εν αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup. 

Ο κ. Στουρνάρας περιορίστηκε στο να πει πως «υπάρχει πρόοδος» χωρίς να δώσει καμία παραπάνω λεπτομέρεια αφού στην Αθήνα δεν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας και στο τέλος να ακουστεί «βέτο» από κάποιον εταίρο.


real.gr ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ από realmedialive 

Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει και την τρόικα να δίνει ραντεβού για τον Ιανουάριο όπου θα ανοίξει τα καυτά θέματα που αφορούν στις ομαδικές απολύσεις, στο δημοσιονομικό κενό για το 2014 και στις συζητήσεις για το νέο μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση προχωρά με την ανοχή των δανειστών στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς χωρίς πρώτα να έχει συζητήσει το παραμικρό με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θα κληθούν να την ψηφίσουν στη βουλή.

Το κεφάλαιο μέτρα έχει κλείσει για την Αθήνα χωρίς να υπάρχει καμία πρώτη «μαγιά» διαβουλεύσεων με την τρόικα για τα κενά που οι δανειστές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι θα προκύψουν από το φόρο στα ακίνητα και τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και η όποια συζήτηση για τα ισοδύναμα θα γίνει με την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα τον Ιανουάριο.


Πηγή: www.real.gr 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ