Πώς να πείσω τους γιους μου να μην παλεύουν όταν τσακώνονται;

Με ποιους τρόπους μπορώ να πείσω τους δυο γιους μου να μην έχουν σαν παιχνίδι το να παλεύουν και να χτυπιούνται; Είναι 10 και 6 ετών.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα

Συχνά τα παιδιά και ιδίως τα αγόρια, λόγω της τεστοστερόνης, έχουν επιθετικά ένστικτα που εκτονώνονται στο παιχνίδι. Είναι άκρως φυσιολογικό αν γίνεται ως παιχνίδι και δεν ξεπερνά τα όρια  της σωματικής ασφάλειας.
Με αυτό τον τρόπο συνήθως επιδιώκουν απλώς την επαφή με τον αδελφό ή ένα φίλο. Ωστόσο, οι γονείς -και ιδίως οι μητέρες- ανησυχούν για την ασφάλεια των μικρότερων παιδιών. Όταν υπάρχει ισοτιμία στο παιχνίδι και δεν γίνεται τιμωρητικό από το άτομο με την μεγαλύτερη ισχύ καλό είναι να μην παρεμβαίνετε .
Εξαρχής, πρέπει να τεθούν όρια στο τι επιτρέπεται και μέχρι ποιο σημείο αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχει μεροληψία προς το μικρότερο παιδί. Όταν υποστηρίζουμε τη μια πλευρά κινδυνεύουμε να χάσουμε την καλή σχέση με το άλλο άτομο. Στη σχέση των αδελφών υπάρχουν συχνά δυναμικές που δεν τις γνωρίζουν και δεν τις  κατανοούν οι γονείς. Με μια μεροληπτική συμπεριφορά τείνουν να χαλάσουν και τη σχέση ανάμεσα στα αδέρφια!
Μερσύνη Αρμένακα

Παιδοψυχίατρος- Οικογενειακή Θεραπεύτρια
[email protected]

Σχετικά άρθρα