Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Πώς εκδηλώνονται;

<p><span style="font-size: medium;">Οποιαδήποτε τροφή μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει τροφική αλλεργία, οι τροφές όμως που </span><span style="font-size: medium;">προκαλούν συνήθως αντιδράσεις στα παιδιά είναι λίγες, όπως η πρωτεΐνη του αγελαδινού </span><span style="font-size: medium;">γάλακτος, τα δημητριακά, η σόγια, το αυγό, το ψάρι, το πορτοκάλι, οι ξηροί καρποί.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η ανεπιθύμητη αντίδραση στα αντιγόνα της τροφής, η οποία συμβαίνει μέσω </span><span style="font-size: medium;">του ανοσιακού συστήματος. Οι ανοσολογικοί μηχανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται στην εκδήλωση τροφικής αλλεργί</span><span style="font-size: medium;">ας είναι είτε με την μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης (τύπου Ι), είτε χωρίς τη μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης </span><span style="font-size: medium;">IgE (τύπου ΙΙΙ ή IV). Συχνά εμπλέκονται περισσότεροι του ενός μηχανισμοί. Η εμφάνιση της αλλεργίας σε τρόφιμα </span><br /><span style="font-size: medium;">αρχίζει συνήθως στη νεογνική ή την βρεφική περίοδο  και η συχνότητα της είναι δύσκολο να προσδιοριστεί </span><span style="font-size: medium;">αλλά υπολογίζεται περίπου 6% για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Αίτια</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οποιαδήποτε τροφή μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει τροφική αλλεργία, οι τροφές όμως που προκαλούν </span><span style="font-size: medium;">συνήθως αντιδράσεις στα παιδιά είναι λίγες, όπως η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, τα δημητριακά, η </span><span style="font-size: medium;">σόγια, το αυγό, το ψάρι, το πορτοκάλι, οι ξηροί καρποί. </span></p>
<p><br /><span style="font-size: medium;">Η συχνότητα των τροφών αυτών διαφέρει μεταξύ των χωρών ή/και γεωγραφικών περιοχών και σχετίζεται με την </span><span style="font-size: medium;">κατανάλωση διαφορετικών τροφών στις περιοχές αυτές.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Κλινική εικόνα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η τροφική αλλεργία περιλαμβάνει ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που εξαρτάται από το είδος του αντισώματος και </span><span style="font-size: medium;">τον μηχανισμό υπερευαισθησίας που την προκαλεί. Οι εκδηλώσεις είναι συχνότερες από το αναπνευστικό, το </span><span style="font-size: medium;">πεπτικό και το δέρμα, όπως:<strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">1. Διαρροϊκές κενώσεις, έμετοι, κοιλιακά άλγη ή συνδυασμός τους</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">2. Κακή θρέψη, στασιμότητα ή καθυστέρηση ανάπτυξης</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">3. Έκζεμα, κνίδωση αγγειοοίδημα, έξαρση ατοπικής δερματίτιδας</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">4. Συμπτώματα άσθματος όπως βρογχόσπασμος, βήχας, δύσπνοια</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">5. Αλλεργική κολίτιδα-δυσκοιλιότητα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">6. Ημικρανία</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">7. Οξεία αναφυλακτική αντίδραση</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ανάλογα με τον τύπο της αλλεργικής αντίδρασης (I, III, IV ή μικτού τύπου), οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι άμεσες ή </span><span style="font-size: medium;">επιβραδυνόμενες. Οι IgE-μεσολαβούμενες αντιδράσεις εμφανίζονται γρήγορα, από λίγα λεπτά μέχρι μία ώρα, </span><span style="font-size: medium;">από την κατανάλωση της τροφής ενώ σπανιότερα παρατηρούνται καθυστερημένες αντιδράσεις, των οποίων η </span><span style="font-size: medium;">συμπτωματολογία τείνει να είναι από το γαστρεντερικό σύστημα. Στις περιπτώσεις επιβραδυνόμενης αντίδρασης </span><br /><span style="font-size: medium;">η διάγνωση είναι δύσκολη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο δυσαπορ</span><span style="font-size: medium;">ρόφησης με σωματική καθυστέρηση και σιδηροπενική αναιμία και σπάνια πνευμονική αιμοσιδήρωση </span><br /><span style="font-size: medium;">(σύνδρομο Heiner).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αλλεργία στις τροφές (κυρίως στο γάλα αγελάδας) έχουν συχνότερα τα βρέφη με IgA ανεπάρκεια ή με ιστορικό </span><br /><span style="font-size: medium;">αλλεργίας στην οικογένεια.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Διάγνωση</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η χρονική συσχέτιση του πιθανού αιτίου με την έκλυση των συμπτωμάτων και η επαναληψιμότητα είναι τα </span><span style="font-size: medium;">δύο βασικά στοιχεία που βοηθούν την διάγνωση. Μη ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι η γενική αίματος, </span><span style="font-size: medium;">ο απόλυτος αριθμός ηωσινοφίλων αίματος, ο προσδιορισμός των IgE αντισωμάτων και των κυκλοφορούντων </span><span style="font-size: medium;">ανοσοσυμπλεγμάτων, ο έλεγχος των κοπράνων για την παρουσία αίματος. Η επιβεβαίωση της IgE μεσολαβούμε</span><span style="font-size: medium;">νης αντίδρασης γίνεται πάντα με ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων σε τροφικά αντιγόνα είτε in vitro (RAST-test) </span><span style="font-size: medium;">είτε in vivo (δερματικές δοκιμασίες νυγμού). Ο έλεγχος μπορεί να συμπληρωθεί με βιοψία λεπτού εντέρου επί </span><span style="font-size: medium;">συγκεκριμένων ενδείξεων (στασιμότητα βάρους). Η τελική διάγνωση επιβεβαιώνεται με δοκιμασία στέρησης-</span><span style="font-size: medium;">πρόκλησης, όπου ακολουθεί αυστηρή δίαιτα αποφυγής της ύποπτης τροφής για 3-4 εβδομάδες με την οποία </span><span style="font-size: medium;">αναμένεται να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και στη συνέχεια επανεισάγεται η ύποπτη τροφή με δοκιμασία </span><br /><span style="font-size: medium;">πρόκλησης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Θεραπεία</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα είναι η αποφυγή του </span><span style="font-size: medium;">αιτιολογικού παράγοντα. Στα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδας συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός, </span><span style="font-size: medium;">ενώ η μητέρα υποβάλλεται σε δίαιτα χωρίς γάλα και γαλακτερά. Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός χορηγούνται </span><span style="font-size: medium;">ειδικά αντιαλλεργικά γάλατα με υδρολυμένη πρωτεΐνη.</span></p>
<p><br /><span style="font-size: medium;">Γάλατα σόγιας δεν συστήνονται επειδή σε ποσοστό 30% είναι δυνατόν να συνυπάρχει ή να αναπτυχθεί αλλεργία </span><span style="font-size: medium;">και στην πρωτεΐνη της σόγιας. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 2 έτη. Η επαναχορήγηση της υπεύθυνης </span><br /><span style="font-size: medium;">τροφής γίνεται στο νοσοκομείο σταδιακά, επειδή ο κίνδυνος οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης, αν και σπάνιος, </span><span style="font-size: medium;">δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί.</span></p>
<p><br /><span style="font-size: medium;">Σε κάθε ασθενή με ιστορικό τροφικής αλλεργίας ή συστηματικής αναφυλακτικής αντίδρασης πρέπει να παρέχεται </span><br /><span style="font-size: medium;">συσκευή αυτοενιεμένης αδρεναλίνης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Πρόγνωση</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η συχνότερη τροφική αλλεργία της νηπιακής ηλικίας, η αλλεργία στο γάλα αγελάδας, υποχωρεί χωρίς παρέμβα</span><span style="font-size: medium;">ση μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Αντίστοιχα καλή είναι η πρόγνωση της αλλεργίας στο αυγό και στα δημητριακά. </span><br /><span style="font-size: medium;">Παιδιά μεγαλύτερες ηλικίας και ενήλικοι τείνουν να διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την αλλεργία, </span><span style="font-size: medium;">συχνά ακόμη και διά βίου.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ: ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ "Ευεξία &amp; Διατροφή"</span></p>

Σχετικά άρθρα