Σάσα Βούλγαρη: Επαγγελματίας παραμυθάς

20 Δεκεμβρίου 2013

H Σάσα Βούλγαρη είναι γνωστή σε μικρούς και μεγάλους. Εχει ένα "παράξενο" επάγγελμα. Είναι παραμυθού. Ζει μέσα σε ένα μαγικό κόσμο με ιστορίες, τις οποίες αφηγείται με ένα μοναδικό τρόπο. Το να μας λέει τα παραμύθια είναι για εκείνη απολύτως αυτονόητο. Ας γνωρίσουμε λοιπόν μια γυναίκα με πολλές ιστορίες που θα τις μοιραστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 21 Δεκεμβρίου μαζί με την παιδική χορωδία της ΕΛΣ.    

Πώς αποφασίσατε να γίνετε παραμυθού;

Εννοώ είναι μια παράξενη επιλογή. Είναι πράγματι παράξενη. Ακόμα και για μένα! Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Η ενασχόλησή μου με τα παραμύθια έχει αφετηρία στα παιδικά μου χρόνια καθώς μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες αλλά η ιδέα να ασχοληθώ με την αφήγηση παραμυθιών γεννήθηκε στην αρχή των σπουδών μου (είμαι ψυχοπαιδαγωγός) μέσα από πειραματισμούς που προέκυψαν σε κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που συμμετείχα. Πιο συνειδητά το αποφάσισα το 1993 καθώς εκπονούσα τη διδακτορική μου διατριβή πάνω σε ένα παραμυθικό θέμα και αποφάσισα ότι το να λέω παραμύθια ήταν κάτι αυτονόητο για μένα. Η οριστική απόφασή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά πάρθηκε μέσα από ένα συνδυασμό ευτυχών συγκυριών που από μόνες τους αποτελούν ένα υπέροχο παραμύθι! Ανήκω στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα, γεγονός που με καθιστά από μόνο του... παράξενο ον!  

Πώς ξεκινήσατε και πως τα καταφέρατε;

Ξεκίνησα λέγοντας ιστορίες αρχικά πειραματιζόμενη με παιδιά και αργότερα, για ενήλικο κοινό, σε ένα μπαράκι στα Εξάρχεια. Τα κατάφερα γιατί είχα απόλυτη ανάγκη να αφηγηθώ και φαίνεται ότι η ίδια ανάγκη υπάρχει και σε όσους έρχονται να ακούσουν τις ιστορίες μου όλα αυτά τα χρόνια. Έχω άλλωστε και σταθερό, φανατικό κοινό. Τα κατάφερα χάρη στις καλές πλευρές όλων των ανθρώπων: τη γενναιοδωρία τους να με ακούν με αγάπη και να με πάνε λίγο παραπέρα: δεν αναζήτησα ποτέ δουλειά. Ούτε καν σε περίοδο κρίσης. Όλα έρχονται και ταιριάζουν στην ώρα τους αρμονικά όπως ακριβώς στα παραμύθια. Α! Και με πολύ σκληρή δουλειά: «συν Αθηνά και χείρα κίνει!» Δεν μου χαρίστηκε τίποτε και... η ζωή μου χάρισε τα πάντα! Ακόμα και μια υποψηφιότητα σε ένα διεθνές βραβείο. Είναι να μην λέω ότι τα παραμύθια είναι αληθινά;  

Φέτος κλείνετε 20 χρόνια. Ζητώ να μου περιγράψετε την εμπειρία σας.

Φτιάχνοντας το portfolio μου για την υποψηφιότητά μου στο Astrid Lindgren Memorial Award -μου πήρε πέντε μήνες αδιάκοπης εργασίας- αισθάνθηκα να ζαλίζομαι. Δεν ξέρω πότε τα έκανα όλα αυτά... Το μόνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους που αγάπησαν τα παραμύθια που λέω και που με κάλεσαν να αφηγηθώ μέσα σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, αρχαιολογικούς χώρους, σε μεγάλα και μικρά θέατρα, δίπλα σε ρεματιές, σε αυλές εκκλησιών, μέσα σε παλιά τζαμιά σε πρώην λιοτρίβεια, σε πέτρινα σπίτια, κάτω από αρχαίες ελιές και σε λίγες ημέρες ως και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Και κυρίως στην καρδιά τους. Όλη αυτή η πορεία μου φάνηκε τελικά σαν ποταμός που ρέει ορμητικά, με ομορφιά και τόλμη. Το σπουδαιότερο σε αυτήν την πορεία ήταν και θα είναι πάντα οι άνθρωποι... Οι συναντήσεις... Τα δώρα που φέρνουν αυτές οι συναντήσεις. Είναι σαν να ζω σε ένα πανέμορφο όνειρο. Είμαι πολύ τυχερή!  

Ποια είναι τα παραμύθια που αγαπάτε εσείς περισσότερο;

Λατρεύω και ειδικεύομαι στα μαγικά παραμύθια και ειδικότερα τους θρύλους και τις παραδόσεις. Από τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες είναι αυτές με τις Διάβες (έτσι αποκαλούν στον τόπο μου τις νεράιδες) οι οποίες δεν είναι καθόλου γλυκιές: τα ξωτικά είναι πάντα άγρια έως πάρα -μα πάρα πολύ- άγρια!   Σε ποιες πηγές ανατρέχετε για να τα βρείτε; Σίγουρα εάν έχω προφορικές πηγές είναι το καλύτερο. Αλλιώς η έρευνά μου εμπεριέχει πολλά βιβλία ελληνικά και ξενόγλωσσα και φυσικά το διαδίκτυο. Ενίοτε και εξειδικευμένα αρχεία και βιβλιοθήκες, αναλόγως του προγράμματος ή ακόμα και ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους εάν χρειαστεί.  

Τα παιδιά ακούνε σήμερα παραμύθια σπίτι τους; Πείτε μου την εμπειρία σας.

Όλο και πιο σπάνια δυστυχώς. Κι όταν ακούν πρόκειται κυρίως για αναγνώσεις, γεγονός που από μόνο του ίσως δεν είναι αρκετό, κι όχι για προφορικές ιστορίες ή και εμπειρίες βιωματικές. Η παντελής απουσία αφηγήσεων και αναγνώσεων έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη γλώσσα, τη φαντασία, τη λογικομαθηματική τους σκέψη, την επικοινωνία και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και σε πολλά άλλα επίπεδα. Άλλωστε ο τεράστιος πλούτος του προφορικού λόγου είναι πλέον άγνωστος στο ευρύ κοινό.  

Τι θα αφηγηθείτε στη Λυρική;

Έχω δημιουργήσει ένα παραμύθι που βασίζεται σε διάφορα μοτίβα επιλεγμένα από το σύνολο του έργου των αδερφών Grimm (τα παραμύθια τους είναι λαϊκά καθώς οι Grimm δεν συνέγραψαν οι ίδιοι, αλλά συνέλεξαν τα παραμύθια από απλούς ανθρώπους). Ένα μεγάλος μέρος του κειμένου μου αποτελεί προσωπική δημιουργία καθώς η ιδέα ήταν να φτιάξω μια ιστορία που να συνέχει λειτουργικά τα βασικά συστατικά αυτής της παράστασης: τα παιδιά που συμμετέχουν στην Παιδική Χορωδία, τα υπέροχα τραγούδια που θα λένε, την ορχήστρα και φυσικά την... αφεντιά μου. Όσοι έρθετε θα δείτε μια παραμυθένια περιπέτεια στην οποία τα παιδιά βοηθούν την Κυρά των παραμυθιών να βρει τα χαμένα παραμύθια που κάποιος έκλεψε και μαζί με αυτά την πίστη στη μαγεία και το όνειρο, κάτι που στις ημέρες μας αναζητάμε εναγωνίως και επειγόντως.    


Magnify Image


Magnify Image

Μου κάνετε μια λίστα με 10 παραμύθια που πρέπει να ακούσουν τα παιδιά οπωσδήποτε;

1. Τα Τρία Χρυσά Μήλα - Το πιο όμορφο παραμύθι του κόσμου που μου έλεγε ο παππούς μου!

2. Η Πλούμπω στο Μύλο - Ένα από τα ωραιότερα καλικαντζαρίσια παραμύθια.

3. Δεκαοχτούρα - Πώς έγινε αυτό το όμορφο πουλί που πριν ήταν γυναίκα

4. Το μαντήλι της νεράιδας - Μια πανέμορφη νεραϊδοϊστορία.

5. Αστερνός και Πούλιω – Πώς φτιάχτηκαν τα δύο αστέρια.

6. Ο Δοντάς – Ο πιο παράξενος δράκος του κόσμου.

7. Ο μεγα- Αλέξανδρος κι η αδερφή του η Γοργόνα – Ή πώς η ιστορία γίνεται θρύλος.

8. Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι - Για γενναίους μόνο!

9. Η βάβω και τα κουλούρια – Για να γελάσουμε και λιγάκι.

10. Το άνθος του Γυαλού, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – Φόρος τιμής στον μεγαλύτερο Έλληνα συγγραφέα που ήξερε να τιμά τα παραδοσιακά παραμύθια. Και στην πρωτότυπη γλώσσα παρακαλώ!

  Ξέρω... Δεν γνωρίζετε σχεδόν κανένα από αυτά τα παραμύθια. Αλήθεια τα έχουμε χάσει τα παραμύθια. Ελάτε στην Εθνική Λυρική Σκηνή τα Χριστούγεννα για να τα ξαναβρούμε!  

Info: Το παραμύθι των Χριστουγέννων Μουσική διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος - Μάτα Κατσούλη Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ: Μάτα Κατσούλη Δραματουργική σύλληψη - Κείμενα - Αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη ΠΡΕΜΙΕΡΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 21, 22, 24, 27, 28, 29, 31 Δεκεμβρίου 2013 3, 4, 5 Ιανουαρίου 2014 Θέατρο Ολύμπια Ώρα έναρξης: 11.00


Πηγή: www.lifo.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ