Μοναξιά: Δεν έχω φίλους, πώς μπορώ να γνωρίσω κόσμο;

9 Δεκεμβρίου 2017

Για τα παιδιά είναι πολύ εύκολο, σχεδόν φυσικό το να κάνουν φίλους, είτε λεκτικά: του στυλ 'παιδάκι παίζουμε;' ή συμπεριφορικά, όταν ένα παιδί ενώνεται με ένα ή δύο άλλα σε μια μικρή ομάδα και παίζουν δίπλα-δίπλα ή μαζί. Τα παιδιά λειτουργούν σε φυσικές ομάδες, όπως το σχολείο, που προαγάγουν την έννοια της συνύπαρξης και, επομένως, της σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων. Τι γίνεται όμως στην ενήλικη ζωή; Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Καθώς το άτομο μεγαλώνει, επωμίζεται περισσότερες ευθύνες και έχει πιο σύνθετες ανάγκες, πιο παγιωμένες συνήθειες και λιγότερο ελεύθερο χρόνο, το να βρει νέους φίλους γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Συχνά νέοι άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν έχουν πια φίλους και δεν ξέρουν που να τους βρουν. Τι συμβαίνει;

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Τα λάθη στην προσέγγιση του θέματος 'φιλία'

Καταρχήν, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν εξωτερικά και με μια γενική πεποίθηση, συνήθως λανθασμένη. Το νούμερο ένα λάθος στην προσέγγιση του ζητήματος της φιλίας είναι η πεποίθηση 'δεν μπορώ να βρω φίλους', που προβάλλεται ως ακλόνητο επιχείρημα. Το άτομο που ξεκινάει τόσο αρνητικά, έχει ήδη κλείσει ψυχολογικά την πόρτα του σε νέες γνωριμίες και τα σήματα που στέλνει στους άλλους, χωρίς να το καταλαβαίνει, είναι αρνητικά και απωθητικά.

Ενα δεύτερο λάθος είναι η βιαστική αξιολόγηση κάνει/δεν κάνει για φίλος, βάσει κάποιων εξωτερικών χαρακτηριστικών ή κάποιου επιφανειακού χαρακτηριστικού, που δεν δίνει μια συνολική εικόνα του πιθανού φίλου και των γενικότερων χαρακτηριστικών του. Για παράδειγμα, το να απορρίψει κανείς κάποιον ως πιθανό φίλο επειδή 'μιλάει πολύ', μπορεί να είναι μια λανθασμένη γενίκευση, από την άποψη ότι το άτομο που εκφέρει αυτή την κρίση δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τον συνομιλητή του και να δει πέρα από το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό τι είδους άνθρωπος είναι τελικά.

Ενα τρίτο λάθος είναι η πεποίθηση ότι πάντα θα πρέπει να είναι ο άλλος που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει μια φιλία. Αν και το άλλο άτομο έχει την ίδια πεποίθηση, είναι προφανές ότι κανείς από τους δύο δεν θα κάνει την πρώτη φιλική κίνηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο άνθρωποι, στην κυριολεξία ο ένας απέναντι από τον άλλον, που παραμένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους εξαιτίας ενός παραλυτικού φόβου και μιας λανθασμένης πεποίθησης που αποτελεί φραγμό στην επικοινωνία!

Ξεκινώντας να κάνετε φίλους

Ξεκινήστε εσωτερικά: Εξετάστε τις πεποιθήσεις σας πάνω στο ζήτημα της φιλίας. Θα πρέπει καταρχήν να πιστεύετε στην έννοια της φιλίας και ταυτόχρονα στο ότι κι εσείς οι ίδιοι αξίζετε να έχετε μια γερή, σταθερή φιλία. Ρίξτε μια ματιά στην ψυχή σας και αξιολογήστε τι είναι αυτό που καταρχήν εσείς έχετε να προσφέρετε σε μια φιλία (και στη συνέχεια θα δηλώσετε τι είναι αυτό που θα θέλατε από μια φιλία). Είστε καλός συνομιλητής; Είστε καλός ακροατής; Εχετε χιούμορ; Τι ενδιαφέροντα έχετε; Μπορείτε να μιλήσετε για ποικίλα θέματα ή μόνο για συγκεκριμένα; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Ανακαλύψτέ τα και αξιοποιήστέ τα!

Προχωρήστε εξωτερικά: Που και πως θα γνωρίσετε νέα άτομα, αν δεν βρίσκεσται μέσα σε κόσμο; Το μυαλό του ανθρώπου κολλάει πολύ εύκολα όταν φτάνει στο θέμα της γνωριμίας νέων ατόμων και το πρώτο που σκέφτεται είναι 'σε ένα μπαρ'. Βέβαια, είναι και αυτό ένα μέρος προσέγγισης ανθρώπων, αλλά αν κανείς θέλει να κάνει φιλίες, μάλλον δεν έχει επιλέξει το σωστό μέρος (οπότε οι προσδοκίες του δεν πραγματοποιούνται, νιώθει απογοητευμένος και αφήνει την προσπάθεια και μένει πικραμένος). Κάντε έναν κατάλογο με τα άτομα που γνωρίζετε, είναι στην ηλικία σας, από το φιλικό και συγγενικό σας περιβάλλον, το παρόν και το παρελθόν σας. Κάντε τους ένα τηλεφώνημα για να επανασυνδεθείτε κι επιδιώξτε μια συνάντηση. Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι ότι θα κάνετε υποχρεωτικά μια νέα φιλία, αλλά ότι θα βγείτε από το σπίτι και θα διασκεδάσετε. Θέτοντας αυτό ως στόχο θα είστε πολύ πιο χαλαροί και δεκτικοί στο νέο άτομο (χωρίς την αγωνία της υπερβολικής προσπάθειας να το κερδίσετε), οπότε θα το κερδίσετε! Πέρα από αυτό, με γνώμονα τα ενδιαφέροντά σας, επιλέξτε δραστηριότητες που θα σας κάνουν να βγείτε από το σπίτι και να γνωρίσετε νέο κόσμο. Το γυμναστήριο, ένα νέο χόμπυ, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εγγραφή σε κύκλο διαλέξεων ή σε έναν σύλλογο που οργανώνει εκδρομές, εθελοντισμός, αποτελούν καλές ευκαιρίες καταρχήν για γνωριμία με άτομα τα οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Κάντε την πρώτη κίνηση: Μη διστάσετε να δείξετε σε κάποιο άτομο ότι το συμπαθείτε και κάντε εσείς την πρώτη κίνηση. Ξεκινήστε την κουβέντα από κάτι τόσο απλό όσο ένα σχόλιο για τον καιρό! Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν -εντελώς λανθασμένα- ότι θα πρέπει να έχουν κάτι τρομερά έξυπνο ή πρωτότυπο να πουν για να ξεκινήσουν μια συζήτηση. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά, αν το άλλο άτομο αιφνιδιαστεί ή το θεωρήσει υπερβολικό και εξεζητημένο. Το απλό είναι καλό!

Δώστε συνέχεια: Μην αφήσετε τη θεά τύχη να παρέμβει, γιατί μπορεί να είναι απασχολημένη κάπου αλλού! Αν σας άρεσε κάποιο άτομο που γνωρίσατε, ξεκινήστε με ανταλλαγή τηλεφώνων και κάντε την πρόταση να ξαναβρεθείτε. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να ξεπεράσετε το φόβο σας και να κάνετε το πρώτο τηλεφώνημα!


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
παπα***** ****
22:53 Κυριακή 6/11/2016
Γεια σαςΕιμαι η χρυσα παπαδακη και ειμαι 18 χρονωνΤο προβλημα που αντιμετωπιζω θεωρω πως ειναι ιδιαιτερα περιπλοκο τουλαχιστον για εμεναΦετος περασα στο πανεπιστημιοΠροφανως και προκειται για μια καινουργια ζωηγνωριμια με νεους ανθρωπουςνεα αντικειμενα μελετης κτλΩστοσο οσο και αν προσπαθω να κανω γνωριμιες αποτυγχανω συνεχωςΚαι αυτο το οποιο ισως με αγχωνει οσο τιποτε αλλο και με πληγωνει βαθυτατα ειναι πως αλλοι συμμαθητες μου απο το σχολειο που εχουν περασει στην ιδια πολη με εμενα εχουν κανει φιλους και βαζουν συνεχεια post στα μεσα δικτωσηςΟι αλλοι προχωρησαν κι εγω τιποτα απολυτωςΒεβαια καθε ανθρωπος ειναι μοναδικος και διαφορετικοςΕιναι κατι ωστοσο που με κανει να νιωθω ανικανη και κακιαΤο θεμα μου ειναι πως δεν μπορω να ανοιχθω ευκολαΣχεδον καθολου δηλαδηΑλλα και καποια ατομα που γνωρισαφανηκαν να μην προσπαθουν να με ενσωματωσουν στην παρεα τους η εστω να προσπαθησουν να με γνωρισουν καλυτεραΝιωθω πως δεν μου ταιριαζει κανεις τουςΕνω στις παρεες μου στην πολη μουειμαι παντα ανοιχτηλεω αστειαγελαμε ολοιεδω εχω μπλοκαρειΒεβαια θα μου πειτε΄Συν Αθηνα και χειρα κινειΕφοοσον ομως αυτα τα 23 ατομα που γνωρισα με εκαναν στην ακρη θεωρησα πως ισως δεν ειναι τυχαιοΙσως εχω κατι που απωθειΑν ηταν εστω και ενας θα προσπαθουσε να με γνωρισει καλυτεραΠως αλλιως να το εξηγησωποια ειναι η δικη σας αποψη για την κατασταση αυτηΣας ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ