Χάννα Μορ

Η Χάννα Μορ (2 Φεβρουαρίου 1745 – 7 Σεπτεμβρίου 1833) ήταν μια Αγγλίδα συγγραφέας και φιλάνθρωπος, η οποία έχει μείνει στη μνήμη των ανθρώπων ως ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας.

Ασχολήθηκε κυρίως με ηθικά και θρησκευτικά θέματα. Γεννήθηκε στο Μπρίστολ και δίδαξε σε ένα σχολείο που ίδρυσε εκεί ο πατέρας της ενώ άρχισε να γράφει έργα. Συμμετείχε στη λογοτεχνική ελίτ του Λονδίνου και ανέβηκε ως ηγετικό μέλος του Bluestocking.

Αργότερα τα έργα και η ποίησή της έγιναν πιο ευαγγελικά και προσχώρησε σε μια ομάδα που αγωνίστηκε ενάντια στο εμπόριο σκλάβων. Στη δεκαετία του 1790 έγραψε διάφορα φτηνά περιοδικά καταγραφής για ηθικά, θρησκευτικά και πολιτικά θέματα, για διανομή στους φτωχούς. Εν τω μεταξύ, αύξησε το φιλανθρωπικό της έργο.

Η Χάννα ήταν η τέταρτη από τις 5 κόρες του Τζέικομπ Μορ (1700 – 1783), ενός δασκάλου αρχικά από το Χάρλεστον του Νόρφολκ. Ήταν από μια ισχυρή οικογένεια αλλά είχε γίνει μέλος της Εκκλησίας της Αγγλίας και είχε αρχικά την πρόθεση να ακολουθήσει μια καριέρα στην Εκκλησία.

Σχετικά άρθρα