"Έχω κάνει λαπαροσκοπική, μπορώ να μείνω έγκυος;"

24 Δεκεμβρίου 2013
ρωτά

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:

"Το απότομο χάσιμο βάρους έχει σχέση με την ενδομητρίωση? Επίσης, οι γυναίκες που έχουν κάνει λαπαροσκοπική, μπορούν να συλλάβουν?"

Την απάντηση μας έδωσε ο κύριος Γέωργιος-Μάριος Μακρής, Γυναικολόγος-Χειρούργος Ωοθηκών, Μήτρας :

makris

Εφόσον ρωτάτε για ενδομητρίωση και λαπαροσκόπηση, θεωρώ ότι πρόκειται για περίπτωση ιστολογικά επιβεβαιωμένης ενδομητρίωσης σε ασθενή νεώτερο των 45 ίσως ετών. Άμεσα η ενδομητρίωση δεν μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και μάλιστα απότομη. Στα πλαίσια του κοιλιακού άλγους, είναι αναμενώμενη η μειωμένη όρεξη και μία ήπια απώλεια βάρους. Σε καμία όμως πέρίπτωση δεν δικαιολογείται σημαντική κι απότομη απώλεια βάρους. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν άλλα αίτια για την απώλεια βάρους παθολογικά ή ψυχολογικά ή αλλαγή στον τρόπο ζωής. 
 

Οι γυναίκες που έχουν κάνει λαπαροσκόπηση, γενικά μπορούν να συλλάβουν, εφόσον συνεχίζουν να διαθέτουν ωοθηκικό ιστό. Υπάρχουν οι διαγνωστικές και οι επεμβατικές λαπαροσκοπήσεις. Οι διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις δεν προκαλούν προβλήματα σε μελλοντική σύλληψη. 

Οι λαπαροσκοπικες επεμβάσεις είναι κάποια από τα μέσα, που διαθέτουμε για την βελτίωση της γονιμότητας της γυναίκας. Εάν μπορούσατε να αναφέρετε το είδος της λαπαροσκόπησης θα μπορούσε η απάντηση να είναι πιο συγκεκριμένη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ