Όταν η μητέρα παραμελεί συναισθηματικά το παιδί της

24 Δεκεμβρίου 2013

Γράφει η  Συμβουλευτική Ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University,Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA, International School of Athens.

Είναι φυσικό ένα παιδί να νιώθει  ότι δεν έχει θέση στη ζωή της μητέρας του, όταν νιώθει παραμελημένο &συναισθηματικά στερημένο από μητρική φροντίδα και προσοχή, ιδιαίτερα όταν βιώνει διακρίσεις σε βάρος του σε σύγκριση με τα αδέλφια του.  Τα βιώματα αυτά  γεμίζουν το παιδί με συναισθήματα αδικίας & απογοήτευσης εξαιτίας της προσοχής που δεν πήρε όταν την είχε ανάγκη. Του μένει ένα συναισθηματικό κενό, ένα συναίσθημα ανικανοποίητης αγάπης και φροντίδας. Το γεγονός αυτό το στιγματίζει και το γεμίζει με συναισθήματα και αδικίας.  Ακόμα και όταν μεγαλώσει μπορεί να νιώθει  συναισθηματική ανασφάλεια

Η ‘αρχική απόρριψη’  λειτουργεί ακόμα, σαν εμπόδιο στη φυσιολογική, συναισθηματική εξέλιξη, ισορροπία και ευτυχία του.  Πρέπει νωρίς να τολμήσει να αντιμετωπίσει τα άλυτα βιώματα & τραύματα του παρελθόντος, επικοινωνώντας ΑΜΕΣΑ τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Με τη στήριξη ενός ψυχολόγου, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα και πιο ουσιαστικά & θεραπευτικά. Μαζί μπορούν να εξετάσουν τα βιώματα του παρελθόντος, να τα ξεκαθαρίσουν, και να μπορέσουν να μοιραστούν δύσκολα συναισθήματα! Η συνειδητοποίηση βοηθά στη καλύτερη κατανόηση.

Ψυχολογικά όταν καταλαβαίνουμε κάτι, μας δίνει την ευκαιρία να το ‘τακτοποιήσουμε’ μέσα μας, να το ‘κατανοήσουμε’ και ίσως να το συγχωρήσουμε. Ακόμα και αυτό να μη γίνει, η κατανόηση και η επικοινωνία παλαιότερων τραυματικών εμπειριών και συναισθημάτων λειτουργούν ‘θεραπευτικά’ για μας. Έτσι εξασφαλίζεται η μελλοντική μας ψυχική υγεία, ισορροπία & εξέλιξη!

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Yves Saint-Laurent
Η Σκέψη της ημέρας
Yves Saint-Laurent